Zbog čega ženama nije preporučivo da jedu nakon 18 časova?

27-11-2020

Nedavno sprovedena američka studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprineti gubitku kilograma kao i da može uticati na kardiometaboličko zdravlje žena

Sve studije potvrdile rizike kasnog unosa hrane

I ranija istraživanja pokazala su da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u određeno vreme može pridoneti kontroli šećera u krvi, prenosi “Medical News Today”. Najnovija studija, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američke udruge za srce (AHA) u Philadephiji, upućuju na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno uticati na kardiovaskularno zdravlje žena.

Jednogodišnje istraživanje na uzorku od 112 žena

Glavni autor istraživanja je doktorka Nour Makarem, zdravstvena saradnica na Univerzitetu Columbia. Makarem i njene kolege godinu dana pratili su dijetetske navike 112 žena prosečne dobi od 33 godine. Kod ispitanica su se pratili krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, telesna aktivnost, ishrana, telesna težina i pušačke navike. Na temelju tih faktora lekari su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.

Manje kalorija uveče smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Studija je pokazala da su ispitanice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju. Naime, kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije pogoršavali su se kardiovaskularni rizični faktori. Uočen je porast krvnoga pritiska, visine šećera u krvi, kao i telesne mase. Zapravo, za svakih jedan posto porasta unosa kalorija nakon 18 sati u istoj je meri opadao rezultat njihova kardiovaskularnog zdravlja.

Foto:arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar