Limeta: vitaminsko-mineralna bomba lepote i zdravlja

28-11-2020

Limeta je niskokalorična, a uz to bogata vitaminima (odličan je izvor vitamina C) i mineralima (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe). Ova voćka se posebno ističe obiljem flavonoida – snažnih antioksidansa koji deluju protivupalno, jačaju imunitet, uravnotežuju masnoće u krvi, štite kardiovaskularni i dišni sistem…

Nega kože

Sok od limete i prirodna ulja koja sadrži, su veoma korisni za zdravlje naše kože. Mogu se koristiti oralno ili se nanose direktno na nju utrljavanjem. Limetin sok podmlađuje kožu, čini je zdravom i održava njen prirodni sjaj. Pored toga, zaštita je od svih vrsta infekcija. Vitamin C i flavonoidi koji se nalaze u limeti odlični su antioksidansi – neophodni za naše celokupno zdravlje.

Čisti kožu i leči perut

Limeta je jako dobra za lice jer  efikasno uklanja nečistoće, kao i mrtve ćelije sa kože. Takođe veoma uspešno leči perut ali i razne osipe i ekceme. Ova citrusna voćka ima neverovatno osvežavajući miris pa je često jedan od glavnih sastojaka u lekovitim kupkama.

Izbeljuje kožu

Korica limete sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži, može se s godinama i izlaganjem UV zracima, nagomilati i deponirati kao tamne fleke na vašoj koži. Kako biste izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

Pomaže u borbi protiv raka

Lekoviti spojevi u limeti sprečavaju rak debelog creva, želuca i krvi. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primetili da antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma. Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

Snižava holesterol i nivo šećera

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin – otkriven u limeti, može sniziti holesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate holesterolom, a u kombinaciji s vodom je pravo osveženje. Kao odličan izvor vitamina C, limete mogu biti od pomoći osobama s dijabetesom, jer imaju niski glikemijski index vrednosti, pa regulišu apsorpciju šećera u krvi.

Poboljšava probavu

Ako pijete vodu s limetom nećete imati problema s probavom. Flavonoidi iz ove voćke stimulišu proizvodnju probavnih sokova pa ćete uz ovaj napitak rešiti problem zatvora.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar