Tinejdžerke na društvenim mrežama, fotošopiraju svoje fotografije do neprepoznatljivosti

30-08-2021

Kao deo društvenog projekta, fotograf je predložio da tinejdžerke same urede fotografije za društvene mreže. Skoro sve devojke, su se ”fotošopirale” do neprepoznatljivosti – istakle su jagodice, smanjile nos i učinile usne većim

Tinejdžerke pokazale kako vide sebe

U okviru projekta “Selfie Harm” britanski fotograf Džon Rankin fotografisao je 15 tinejdžerki od 13 do 19 godina. Mlade devojke su pozirale bez šminke, a Rankin takođe nije koristio Photoshop. Umesto toga, fotograf je predložio da modeli, uz pomoć fotošopa i filtera same poboljšaju svoje fotografije i pripreme ih za obljavljivanje na društvenim mrežama.

Promenile se do neprepoznatljivosti

Rezultat je bio impresivan – u potrazi za standardima lepote, većina modela se promenila do neprepoznatljivosti. Devojke su produžile lice, istakle jagodice, smanjile nos i učinile da im usne postanu punije. Neki modeli su brisali pegice sa lica.”Imitirajući idole, ljudi čine svoje oči većim, nos im je manji, njihova koža savršena, a sve to radi društvenih mreža”, kaže Rankin. “Vreme je da se prepozna da društvene mreže imaju destruktivan efekat na samopouzdanje.”

U porastu broj zahteva za estetskim korekcijama

Prema rečima fotografa postoji neka istina. Prema rečima plastičnih hirurga iz Sjedinjenih Država, adolescenti se sve više obraćaju njima sa zahtevom da njihova lica izgledaju kao modeli sa fotografija. Doktori veruju da filteri na društvenim mrežama provociraju dismorfiju kod mlađe generacije – mentalni poremećaj u kome je osoba previše zabrinuta zbog nesavršenosti svog tela.

Nadrealizam kao trend

Nedavno je model i majka dvoje dece Krisi Tajgen koja se stalno poredi sa drugim devojkama na Instagramu rekla: “Osećam se neverovatno nesavršeno kada gledam svoje fotografije obrađene u Photoshopu. Želim da izgledam savršeno kao na ovim fotografijama, ali u isto vreme želim da volim sebe onakvom kakva jesam.“

FOTO: Instagram

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar