Trougao lepote određuje jesmo li mladi ili stari

25-09-2022
Featured Video Play Icon

Način na koji starimo delimično zavisi od genetike. Unutrašnje starenje, u kombinaciji sa faktorima spoljne sredine i životnog stila, su okidači za usporenje ključnih procesa i funkcija u koži.   Upravo to usporenje procesa je ono što izaziva najvidljivije znake starenja: fine linije i bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti i odsustvo blistavosti koji se najbolje vide na licu 

Lice bez volumena je staro

Ključna promena koja je krivac za ove vidljive znake je smanjenje broja ćelija koje nam pružaju volumen. Gubitak volumena, uz bore i gubitak elastičnosti i blistavosti, čine da koža lica izgleda starije. Nekada je teško da se definiše, ali gubitak volumena je veoma čest i menja strukturu i oblik celog lica. Može se ponekad opisati i kao opuštena koža, gubitak kontura ili lice tužnog izraza.

Trougao lepote

S obzirom na to da gubitak volumena može biti teško opisati ili prepoznati, vizuelna referenca može biti od pomoći. Ona jasno pokazuje kako ovaj konkretni znak starenja menja oblik i strukturu lica na nekoliko suptilnih ali transformativnih načina. “Trougao lepote” pokazuje kako usled smanjenja volumena lice može dobiti negativan, tužan ili iscrpljen izgled. To zatim može dovesti do pogrešnih tumačenja raspoloženja ili pogleda na život pojedinca.

Mladalačko lice

Mladalačko lice krasi raspoređenost volumena koja stvara privlačan izgled. Glavna obeležja mladalačkog lica mogu se jasno videti kao “trougao lepote”. Među njih spadaju: visoke jagodice, popunjeni obrazi, glatka koža kao i čvrsta, jasno definisana linija vilice. Ova obeležja zajedno čine oblik lica i strukturu koja je šira na vrhu, sužavajući se ka najužoj tački na bradi. Celokupan izgled je opušten i pozitivan.

Trougao starosti

Kako starimo, znakovi gubitka volumena dovode do obrtanja trougla. To svakako menja i izgled lica. Linija vilice postaje šira i opuštenija, obrazi postaju ravniji a lice počinje da visi, na čelu i između obrva nastaju bore a uglovi usta se okreću nadole.Kombinacija ovih faktora za posledicu ima ostareli izgled. Kao što se vidi na slici, trougao je sada okrenut naopako i šire područje se nalazi pri dnu lica. Kako se volumen smanjuje i koža opušta, percepcija lica se menja. Sada se ovaj izgled lica može tumačiti kao tužan ili iscrpljen.

Pacijentkinja pre i pet meseci nakon obavljenog hirurškog facelifta sa transferom masti i podizanjem obrva

Kakvi znakovi starenja se tokom vremena pojavljuju na našem licu, pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar