Vrste bora: znate li koje već imate a koje ćete tek dobiti?

24-02-2019

Naša tela su sačinjena od 50-75% vode, što organizmu omogućava da ispravno funkcioniše, uključujući i dermis. Bez dovoljno vode koža ne može da se obnovi niti efikasno da proizvodi nove ćelije, što dovodi do nastanka bora pošto je čvrstina kože narušena. Saznajte koje su vrste bora

Linije isušenosti

Smanjenje nivoa hijaluronske kiseline, koja se prirodno nalazi unutar slojeva kože, može dodatno da pogorša nedostatak zadržane vlage u koži.  Bore uzrokovane isušivanjem često se javljaju na čelu: podignite obrve i gledajte kako nastaju linije a onda opustite mišiće. Ako linije ostanu vidljive, verovatno je reč o borama isušenosti – koža se ne vraća u prvobitno stanje.

Izražajne bore

Ponavljajuće radnje ili pomeranje mišića lica prilikom smejanja, žmirkanja ili mrštenja može da dovede do nastanka bora na mestima gde se koža nabira, naročito kako starimo, pošto koža gubi mladalačku elastičnost.  Najuobičajenije mesto za nastanak tankih linija i bora jeste područje oko usana (linije smeha), očiju (bore smejalice oko očiju) i između obrva (linije mrštenja).

Bore starenja

S godinama koža gubi čvrstoću, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina i koža postaje opuštena: epidermis se ne vraća u početni položaj kako je to slučaj kod mlađe kože i u kožu se urezuju tanke linije. One se obično nalaze oko očiju, usana i na čelu. Činjenica je i manje su vidljive od ostalih bora, ali svejedno nisu dobrodošle!

Bore spavanja

Ne trpi samo lice od nastanka bora, već i naše telo.  Na dekolteu se stvaraju tanke linije između i iznad oblina grudi, što je posebno vidljivo nakon spavanja na jednoj strani. Slična bora može da se pojavi i na obrazima ukoliko ste spavali na jednoj strani pritiskajući lice o jastuk. Najbolji položaj za san bez bora je onaj na leđima.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar