Pasji trn: snažan antioksidans koji podmlađuje i uklanja radijaciju iz tela

21-09-2022

Sigurni smo da je velik deo onih koji su se u detinjstvu gađali  jarkonarandžastim bobicama pasjeg trna , kao i da ste bezbroj puta prošli pored ovog grma nesvesni  njegovog čudotvornog delovanja na ljudski organizam

Među najjačim antioksidansima u svetu

Ova lekovita biljka u narodu poznata i kao vučji trn, sibirski ananas ili vukodržica, poreklom je sa Nepala a u Srbiji raste samoniklo, najviše u dolinama oko reka Drave i Dunava. Zbog ogromne snage koju sadrži u tako malim plodovima,  ORAC ga stavio na sam vrh svoje liste najjačih antioksidanasa.  Uz neverovatne pozitivne učinke koje ima na naše zdravlje, na kožu deluje poput faceliftinga.

Eliksir lepote i zdravlja

Pasji trn je pravi je rudnik esencijalnih masnih kiselina i karotenoida. Blagotvorno deluje na zdravlje, ali je podjednako delotvoran i u nezi lica i tela. Ulje pasjeg trna dobijeno od semenki,  regeneriše kožu i zateže je kao najbolji fejs-lifting ekspert.  Zaceljuje je i podmlađuje,  ubija bakterije i deluje protivupalno, pa se koristi iu lečenju kože sklone aknama i bubuljicama. Zbog prisustva omega 7-palmitoleinske kiseline preporučuje se i za lečenje dermatitisa.

Sadrži 10 x više vitamina C od šipka

Voćka sadrži mnoštvo vitamina B kompleksa kao i dragocenu folnu kiselinu, gvožđe, bakar, mangan i druga važna jedinjenja. U sebi krije velike količine vitamina A, više čak i od šargarepe. Među svim voćkama ona sadrži najviše vitamina E. Obiluje i karotenom. Ima deset puta više vitamina C nego šipak.

Eliminiše radijaciju iz organizma

Ulje pasjeg trna sadrži jako retku omega-7-masnu kiselinu (3,6 i 9 takođe). Osim što povoljno utiče na kožu ona reguliše i nivo masnoća u krvi. Što se tiče biljnih izvora u manjoj količini je sadrže još maslinovo i  ulje od makadamije. Zato je pasji trn za mršavljenje jako dobar izvor. O čudotvornosti pasjeg trna govori i činjenica da je korišćen u bivšem SSSR-u za otklanjanje posledica radijacije.

FOTO: arhiv

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar