Vakcina protiv starenja, dijabetesa i ukočenosti arterija

19-09-2022

Japanski naučnici su napravili vakcinu protiv starenja, za koju tvrde kako može da eliminiše  takozvane „zombi ćelije“ povezane sa starenjem i raznim bolestima. Istraživački tim predvođen profesorom Toru Minamino sa Juntendo Universitya,  je objavio rezultate sprovedene studije u časopisu Nature Aging

Usporava starenje i leči ukočenost arterija

Prema rezultatima istraživanja japanskih naučnika, miševi kojima je data vakcina pokazuju smanjen nivo senescentnih ćelija, poznatih kao „zombi ćelije“, koje se akumuliraju sa godinama i povezane su sa bolestima poput artritisa i ukrućenja arterija: ”Možemo očekivati da će vakcina biti primenjena na lečenje ukočenosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem”, kaže profesor Minamino.

Magična vakcina, gotovo bez nuspojava

Zombi illi senescentne ćelije se definišu kao ćelije koje tokom vremena prestaju da se dele ali ne odumiru, i pritom počinju da oslobađaju štetne hemikalije, oštećujući normalne ćelije i izazivajući upalu. Naučnici tvrde kako nova vakcina stvara antitela koja se vezuju za stare ćelije, omogućavajući belim krvnim zrncima da ih uklone. Vakcina se može koristiti i u lečenju ukočenosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Istraživački tim tvrdi da nova vakcina ima manje negativnih nuspojava od tretmana protiv starenja ćelija koji su trenutno na tržištu, a da istovremeno traje duže.

Idustrija dugovečnosti kao posao budućnosti

Antiaging tretmani i formule, često privlače ogromne investitore željne da uspore proces starenja i da se bore protiv bolesti povezanih sa njim. ”Nemate pojma koliko je ljudi zainteresovano za ulaganje novca u dugovečnost, i to milijarde dolara – kaže Nir Barzilai, osnivač Aging Research at Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University. Od 2011. do 2014. godine, studije koje je objavila kompanija Alkahest, su otkrile da krv uzeta od mlađih miševa ima značajne korisne efekte na zdravlje mozga, kada se daje starijim miševima. Od tada, istraživači su identifikovali oko 8.000 proteina u krvi, koji se mogu koristiti u terapijama protiv starenja.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar