Hrana koja utiče na starenje kože

13-09-2022

Žene provode mnogo vremena brinući o svojoj koži, ali ponekad im ni sav taj trud ni proizvodi ne učine lice onako čistim i zaglađenim kako bi želele.  Međutim, većina ne zna da se glavni neprijatelj krije u ishrani.  Ne morate nužno jesti posve zdravo, ali postoji hrana koja može dodatno ubrzati prirodni proces starenja

Pržena hrana

Otpušta slobodne radikale koji mogu uništiti stanice kože i oslabiti elastičnost. Hrana poput prženih krumpirića i pohanog mesa trebala bi se izbjegavati ukoliko želite lepo i zategnuto lice bez bora. Takođe, pržena hrana je  puna soli koja je još jedan uzrok bržeg starenja.

Beli šećer

Svakodnevno konzumiranje previše belog šećera, može dovesti do gubitka kolagena i elastina – proteina ključnih za zdravlje kože. Pokazalo se da šećer utiče loše ne samo na liniju, već ubrzava i proces stvaranja bora. Umesto slatkiša, posegnite za tamnom čokoladom ili voćem.

Kobasice i salame

Ove namirnice sadrže puno soli, zasićenih masnoća i sulfata koji dehidriraju kožu i izazivaju upalne procese u telu. Kako biste u organizam uneli dovoljno proteina, umesto prerađenog mesa konzumirajte mahunarke i jaja. Za sve one koji vole jela sa mesom, preporučuje se meso sa niskim procentom masnoća (riba, piletina…). Takođe, riba je sjajan izvor kolagena, naročito losos.

Kofein

Sokovi koji sadrže kofein kao i kafa utiču na san više nego na kožu, ali loše navike spavanja povezane su s podočnjacima, borama i starenjem. Izbjegavajte ih koliko god možete pogotovo poslepodne i uveče. “Ako pijete jako mnogo kafe, možete očekivati da će vam se bore pojaviti pre vremena, i koža će početi da ‘visi'”, rekla za Medical Daily dr Mandžula Džegasoti sa Instituta za kožu u Majamiju.

Alkohol

Previše alkohola dovodi do gubitka kolagena, natečenosti lica, crvenila i sitnih bora. Također, događa se gubitak vitamina A koji je odgovoran za obnavljanje stanica i proizvodnju kolagena. ”Samo jedno veče ispijanja alkohola može da dehidrira kožu do te mere da bore i fine linije postanu privremeno vidljivije. A to je još izraženije kod ljudi koji već imaju suvu kožu.” kaže dr Karol En Gudman.

Beli hleb

Hrana kao beli hleb ima visok glihemijski indeks koji može dovesti do raznih problema sa zdravljem, kao i uticati na starenje kože. ”Testo i drugi proizvodi puni škroba i prerađenih karbohidrata, ubrzavaju starenje i stvaraju upale”, tvrdi Andrea Giancoli, analistkinja za Beach Cities Health District. Zato pređite na hranu pravljenu od celovitog zrna, jedite testo umerenije i pri tome unosite i puno povrća.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar