Virtuelna stvarnost smanjuje strah od stomatologa za 60%

30-01-2019

Strah od stomatologa, zasigurno je jedna od najraširenijih fobija na svetu, međutim sada postoji mogućnost da sednete na zubarsku stolicu i uz pomoć VR -a ( virtuelna realnost)  “napustite” ordinaciju dok Vam stomatolog ne sanira zube

”Bilo da ste na plaži ili gledate divlje životinje, prenošenje uma u drugu realnost može biti moćan sedator. Dokazano je da virtualna stvarnost smanjuje anksioznost za 24 %, ponekad čak i za 50-60 % ” , kaže dr dr Bryan Laskin koji  je pronašao način da upotrebom virtuelne realnosti smanji upotrebu opijata i anestezije na pacijentima.

Dr Laskin je  kreator OperaVR-a, zaštitnih naočara za virtuelnu stvarnost dizajniranih za upotrebu u stomatološkim ordinacijama: ”Glavni razlog straha od zubara je igla. Blokiranjem realnosti i “premeštanjem” na drugo mjesto, igla više ne predstavlja „opasnost“ – navodi dr Laskin.

Alat za sedaciju bez lekova takođe pomaže stomatolozima da bolje rade svoj posao: ”Kada se suočavate sa anksioznošću, bol je neizbežan, jer ne možete biti opušteni i uznemireni u isto vrijeme. Međutim, ako “sedite na plaži”, u svom umu vi više niste u stomatološkoj stolici – zaključio je dr Laskin.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar