Vitkost i bračni status su ključni faktori u procesu starenja kod žena

22-01-2023

Rezultati  istraživanja o uzrocima starenja kod žena, pokazali su kako na taj proces u ljudskom organizmu najviše utiče vitkost ali i neki dosad nepoznati faktori poput bračnog statusa. Tekst je objavljen u stručnom časopisu za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju “Plastic and Reconstructive Journal”

Gubitak masnoće znači i obešeno lice

”Ono što ženu čini starijom nije toliko stvar genetike, koliko gubitak telesne mase. Što više sala zadržite na licu, naročito na obrazima, to ćete više zadržati proporcije lica iz mladalačkih dana”, tvrdi tvrdi dr Bahaman Gujuron,  jedan od vodećih svetskih stručnjaka u toj oblasti.

Dijete istežu facijalne ligamente

Naučnici, takođe, navode da ekcesivne dijete, prilikom kojih se gubi facijalna masa, daju ženama ispijen, iznuren izgled. Naročito su kobni skokovi u kilaži koji dovode do istezanja facijalnih ligamenata pa samim tim do dubljih linija oko nosa i usta.

Bračni status utiče na starenje

Kao jednog od ključnih faktora u procesu starenja naučnici ističu bračni status. Naime, oni tvrde da razvedene žene izgledaju starije od udatih ili od onih koje se nikada nisu udavale.  Čini se kako su one u  braku srećnije i ispunjenije od onih koje su single, a to svakako doprinosi boljem izgledu.

Čuvajte se stresa i antidepresiva

Emotivni stres utiče na imunološki sistem, a to se onda manifestuje promenama na koži. Kada smo napeti, telo proizvodi kortizol, koji može da ubrza metabolizam i da dovede do osipa i drugih promena na koži, pa i do prevremenog starenja, objašanjavaju stručnjaci.  Žene koje su se lečile od depresije antidepresivima takođe izgledaju starije, i to znatno. Razlog tome je poguban uticaj stresa ali i opuštanje facijalnih mišića, kao rezultat dugotrajnog korišćenja antidepresiva.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar