”Pilula mladosti” na tržištu za tri godine?

07-06-2021

Rezultati naučne studije, mogli bi dovesti do revolucionarnog leka koji će poništavati procese starenja, poboljšavati popravak oštećene DNK i pomoći stručnjacima NASA-e u osvajanju Marsa

Profesor David Sinclair (levo)

Blizu formule za eliksir lepote i dugovečnosti

Profesor David Sinclair s australskog Univerziteta New South Wales, ujedno i harvardski profesor,  jedan je od vodećih naučnika u području nalaženja leka za podmlađivanje. U časopisu Science  objavljen je rad Prof. Sinclaira u kojem njegov tim identifikuje ključni korak u molekularnom procesu  omogućavanja ćelijama da poprave oštećene DNK. Naučnici su otkrili da metabolit NAD+, prirodni sastojak svake ćelije našeg tela, ima ključnu ulogu regulatora interakcije belančevina koje kontrolišu popravak DNK: “Vrlo smo blizu otkrića sigurnog i efikasnog leka za podmlađivanje – budu li se naša istraživanja i dalje dobro odvijala, možda nas samo tri do pet godina deli od izlaska na tržište” rekao je Prof. Sinclair.

Lek koji poništava efekte štetnog zračenja

Rad je pobudio zanimanje stručnjaka NASA-e koji su suočeni s problemom kako održati astronaute zdrave za vreme četverogodišnje misije na Marsu. Čak i za vreme kraćih putovanja svemirom, astronauti doživljavaju ubrzano starenje usled kozmičkog zračenja. Po povratku s misija u svemiru, pate od slabosti mišića, slabljenja pamćenja i ostalih simptoma starenja. Putovanje na Mars bi izazvalo umiranje pet posto stanica u organizmu astronauta, a opasnost obolijevanja od raka bi dosegla gotovo 100 posto. Kozmičko zračenje nije samo problem astronauta. Osoblje i putnici u avionima su također izloženi radijaciji,  npr , jedno povratno interkontinentalno putovanje može ozračiti poput rentgenskog snimanja pluća. Za sada samo teoretski, novi lek bi mogao ublažiti efekte  oštećenja DNK osobama koje često lete avionima.

Korist za osobe koje su u detinjstvu preživele rak

Druga skupina kojoj bi novi lek mogao koristiti su osobe lečene u detinjstvu od nekog oblika raka. Dr. Wu, koautor rada, kaže da 96 posto preživelih od raka u detinjstvu razvije neku od hroničnih bolesti do dobi od 45 godina, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest ili neki oblik raka nepovezan s izvornim. “Poražavajuća je činjenica da se sve ovo događa usled ubrzanog starenja. Mislimo da  smo našim otkrićem na tragu pomoći tim ljudima” Profesor Sinclair i Dr. Wu rade već četiri godine na tome da svoje otkriće preoblikuju u lek. Dosadašnja ispitivanja su rađena na laboratorijskim miševima, a pokusi na ljudima će započeti još ove godine u Brigham and Women’s bolnici u Bostonu.

FOTO: Arhiv /  Dr. David A. Sinclair

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar