Sezona je jagoda, antiejdžing voća koje je izvrstan izvor antioksidanasa

09-06-2021

Jagode su bogate mineralima, pre svega gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, sumporom, cinkom, kao i vitaminom C, vitaminima B grupe i karotenom. Imaju veliku primenu u fitokozmetici, a koriste se za izbeljivanje tena, protiv starenja i boranja kože. Isto tako, osvežavaju i omekšavaju kožu te joj daju sjaj

Podmlađuju organizam  i pospešuju rad nadbubrežnih žlezda

Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše telo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima. One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica i jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlezda koje zahtevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlezde ili organe u našem telu.

Regulišu nivo šećera u krvi i deluju antiupalno

Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. Porcija od 150 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se sa gojaznošću, promenama raspoloženja i dijabetesom. Jagode imaju antiupalno i sedativno delovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivo upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).

Poboljšavaju pamćenje i izbeljuju zube

Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100 odsto u roku od osam nedelja. Kiseline iz jagoda pomažu da se uklone mrlje na zubima. Takođe, jagode uklanjaju kamenac i jačaju desni.

Deluju protiv alergija

Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju antialergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode, pa ako i vi spadate u tu grupu onda znate da je najpametnije da ih izbegavate.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar