Dr Jasmina Lalošević: hiperpigmentacija i kako je lečiti

05-09-2021
Featured Video Play Icon

Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika i veličine, čija boja može biti u rasponu od svetlo braon do crne. One nastaju kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne proizvodnje melanina. Koji su najefikasniji tretmani za lečenje ovog problema, otkriva dr Jasmina Lalošević, spec Evropskog instituta za naučni antiejdžing u Parizu 

Uzrok hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina – pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima – na pojedinim delovima kože. Tu prekomernu proizvodnju izaziva mnoštvo faktora, ali se glavni mogu povezati sa izlaganjem sunčevim zracima, genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonskim uticajima i povredama ili zapaljenjem kože.

Kako se rešiti hiperpigmentacije?

”Da bismo se rešili hiperpigmentacije, mora da dođe do ljuštenja kože-perutanja, što svakako nije zgodno u ovom periodu. Ali ako već do sada nismo učinili ništa po tom pitanju, onda svakako bi bilo korisno uraditi biorevitalizaciju, odnosno mezoterapiju sa višim dozama vitamina C. Zapravo visoke doze vitamina C u kombinaciji sa hijaluronom koji hidrira i vezuje vodu, utiču na kožu, na način da se te hiperpigmentacije manje primećuju”, kaže dr Jasmina Lalošević.

Laseri, pilinzi i kreme

”Sa dolaskom hladnijeg vremena, negde na jesen, svakako bih preporučila da se podvrgnete nekim od laserskih tretmana ili pilinga za ovu indikaciju”, dodaje dr Lalošević. Pored navedenog na tržištu je dostupan niz preparata za ublažavanje hiperpigmentacije. Većina se oslanja na jedan od sledećih aktivnih sastojaka za smanjenje proizvodnje melanina i ublažavanje pojave tamnih fleka:  hidrohinon, Arbutin, Kojična kiselina, Derivati vitamina C, Derivati retinske kiseline, azelaična kiselina.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar