4 namirnice za očuvanje ženske lepote posle četrdesete

09-10-2021

Starenje je prirodan proces koji ne možete da sprečite, ali možete da ga usporite. Ulaskom u petu deceniju života, koža sve više gubi elastičnost, i prva stvar koju možete da uradite je da promenite način  ishrane i u svoj jelovnik ubacite nekoliko važnih namirnica

Bademi

Poznato je već da su orašasti plodovi veoma zdravi i da ih mnogi vole, a istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život,  smanji rizik od raka, srčanih i respiratornih bolesti. Bademi, orasi i pistaći dokazano su bogati vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Bademi sadrže vitamin B, cink, gvožđe, nikotinsku kiselinu, riboflavin i vitamin E. Sve ove materije daju vašoj kosi snagu i sjaj, a vašoj koži blistav sjaj.

Brokoli

Ovo povrće je jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamina A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem. Vitamin A je ključan kada je održavanje mladolikog izgleda u pitanju. Gubitak kilograma uz brokoli je efikasan, ne samo zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vlakana, već i zabog sulforafana – sekundarne biljne supstance koja ima detoksikacioni i antioksidativni efekat na telo.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, ali i smanjuju rizik od srčanog udara, ali i očuvanju elastičnosti kože. Omega 3, naročito DHA su veoma blagotvorne za kožu, a njihova redovna konzumacija donosi lepu, sjajnu, hidriranu i glatku kožu. Takođe omega 3 kiseline smanjuju starenje kože i štite od štetnog dejstva Sunca. Ukoliko jedete lososa jednom nedeljno, krema za podmlađivanje vam neće biti potrebna. Značajan je i zbog prostaglandina koji sprečavaju upale i isušivanje kože.

Krompir

Sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže da se unište štetni efekti natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, krompir je prava bomba nutrijenata. Maska od krompira može da podmladi kožu na predelu oko očiju.  Ona u velikoj meri revitalizuje kožu, eliminišući oticanje i podočnjake, a ne iritira nijedan tip kože.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar