Balkanski trend prenaglašenih estetskih intervencija

12-10-2023
Featured Video Play Icon

Trendovi ulepšavanja prihvaćeni su širom sveta, ali u ovom području Balkana popularno je isticanje estetskih korekcija kao svojevrsni dokaz statusa.  Zašto je u Srbiji izražen trend prenaglašenih estetskih intervencija, otkriva prim. dr Milan Colić, spec opšte hirurgije

Moderno društvo u kom lepota daje društveni status

U mnogim društvima, lepota i izgled igraju važnu ulogu u socijalnom statusu i prihvatanju, što često stvara pritisak na pojedince da se podvrgnu estetskim zahvatima kako bi se osećali prihvaćenima i cenjenima. Medijska prezentacija idealnih tela ali i često iskrivljenih merila lepote, ima izuzetno jak uticaj a posebno na mlade, što rezultira trendom prekomernih estetskih korekcija, a koji  je posebno izražen u Srbiji.

Trend prenaglašavanja zbog želje za prihvatanjem

Koji je razlog da na ulicma Beograda viđamo sve više vidno izoperisanih pojedinaca koji često odskaču od merila dobrog ukusa, zna dr Milan Colić: ”Znate kako? Na jednog pacijenta koga primetimo, ide bar 10 onih koje ne primetimo. Ja imam običaj da kažem, naši dobri radovi se ne vide. Naši loši radovi se vide. Na tim ”lošim radovima” insistiraju nekada pacijenti. Dakle, oni hoće da budu uočljivi, prepoznatljivi…To što to ponekada zna da nagrdi izgled, to je druga stvar. A na kraju, možda je tu i ekonomski aspekt pa eto da se vidi da je u to uložen novac. Znači ne više u garderobu ili u neke sekundarne stvari, nego u sopstveni izgled. ”

Najveći problem je prepunjenost lica hijaluronskim filerima

”Slušao sam pacijentkinje koje kažu, Da, da ,ona se izoperisala. Ne – nije se ona izoperisala, ona se prepunila. Prepunila se zato što kada vi jedan određeni volumen stavite negde ispod kože pa se ta koža rastegne…da bi ga ponovo napunili, treba nam – kada se on resorbuje i nestane iz našeg tkiva , da se stavi dupla ili tri puta veća količina. Kada imate određenu ekspanziju kože, bolje da je redukujete i uradite lifting, nego da je punite i da dobijete zatvorene oči,jagodice, i dobijete efekat neke punjene ptice ili neke pačje kljunove od usana, koje apsolutno odbijam da radim. Ipak neka mera treba da postoji u svemu”, nastavlja dr Colić.

Nijedan muškarac ne voli da ljubi velike veštačke usne

Pored povećanja jagodica, neizostavan tretman ulepšavanja beograđanki uključuje i povećanje usana koje je često preterano i muškarcima neprivlačno: ”Iako mi živimo od toga, mi u bolnici Colić ipak insistiramo, da kažem na jednom, koliko toliko lepom ali normalnom izgledu. Da budem iskren, moram da kažem i kao lekar i kao muškarac ja ne znam muškarca koji voli da poljubi neke ogromne usne, i zašto nastaje to takmičenje, a naročito na ovom području Balkana? To moram da priznam da ni meni nije jasno”, zaključio je prim. dr Milan Colić, spec opšte hirurgije.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic / Screensot instagram

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar