Da li je smeđa morska trava ključ izvora mladosti?

16-10-2023

Naučnici  sa Univerziteta Flinders su otkrili  bogata svojstva južnoaustralijske smeđe morske trave, koja su se pokazala efikasna u borbi protiv starenja. Dokazano je da ona značajno povećavaju nivo kolagena u koži i štite od propadanja, kako samog kolagena tako i elastina

Profesor WEI ZHANG, biohemičar inženjer od 1989. godine, poseduje značajno iskustvo u istraživanju i nastavi u oblasti bioprocesnog inženjeringa, inženjeringa morskih bioprodukata i industrijske i farmaceutske biotehnologije, uključujući morsku bioprocesnu obradu, molekularnu i integrisanu bioprocesnu obradu, biogoriva od mikroalgi i biorafineriju, bioproizvode…

Smeđa morska trava na listi antiaging supstanci

“Otkrili smo da ekstrakti iz južnoaustralske smeđe morske trave imaju ogroman potencijal da se koriste za usporavanje efekata starenja na našoj koži. Kolagen deluje kao građevni blok za kosti, zube, mišiće, kožu, zglobove i vezivno tkivo, dok elastin – koži daje elastičnost i snagu.”, kaže profesor Wei Zhang, sa Koledža za medicinu i i javno zdravstvo.

Potencijal za još veći antiaging napredak

Profesor Zhang dodaje, kako je Flindersov tim otkrio da ekstrakti iz smeđe morske trave ne samo da podstiču rast kolagena, već i inhibiraju proces koji se zove glikacija – a dovodi do propadanja kolagena i elastina. “Do sada, sredstva protiv glikacije nisu bila dovoljno snažna da bi imala značajniji uticaj na usporavanje starenja.  Naše otkriće je  zaista uzbudljivo jer vidimo potencijal za razvoj jačih ekstrakata protiv glikacije iz smeđe morske trave.”

Rezultati studije predstavljeni u naučnom časopisu

Studija je procenila svojstva protiv starenja ekstrakata triju južnoaustralskih morskih trava– Ecklonia radiata , Cystophora moniliformis i Cystophora siliquosa – koje su prikupljene na plaži u zalivu Rivoli, Beachport, Južna Australija.  Istraživački rad “Protiv glikacije kože i stimulacija nivoa kolagena ekstrakata smeđe morske trave i karakteristike njihovog sastava” je objavljen je u časopisu Algal Research .

FOTO: Flinders University / arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar