Brazilsko podizanje zadnjice: operacija sa najvišim rizikom za ozbiljne komplikacije

17-12-2021
Featured Video Play Icon

Brazilsko podizanje zadnjice je hirurški zahvat izuzetno popularan na američkom kontinentu. Upravo za ovom procedurom, potražnja se u poslednjih pet godina udvostručila, međutim, istraživanje je pokazalo da ona nosi i najviši rizik za ozbiljne komplikacije,  koje zbog nedovoljnog stepena znanja osobe koja je izvodi, mogu da završe fatalno

Hit operacija sa visokim rizikom

Mnogi se podvrgavaju zahvatu ”brazilske zadnjice” iz estetskih razloga, ali ima i onih koji se na to odlučuju nakon što mnogo smršaju, zbog deformacija usled povrede karlice i sličnih problema… Procedura podrazumeva uzimanje sala sa nekih delova tela gde nije poželjno i ubrizgavanje u zadnjicu, kako bi se povećao njen volumen. Da bi operacija bila uspešna, salo mora da bude snabdeveno hranjivim materijama zbog čega se ubrizgava u tkivo koje je dobro prokrvljeno.

Ubrizgavanje sala u mišić: prednost i mana zahvata

Salo može da preživi ukoliko se ubrizga u drugo salo, ali u 90 odsto slučajeva ono se sagori u organizmu. Najveće šanse da opstane,  salo ima ako se ubrizga u mišić, što zapravo predstavlja i izvor rizika. Ukoliko se ne ubrizga onako kako treba, može da dovede do brojnih problema, poput prodiranja masti u krvotok i začepljenja krvnih sudova. U plućima može da dovede do prekida snabdevanja kiseonikom, a u mozgu da izazove šlog. Oba slučaja mogu da budu fatalna. Prema rečima Američke asocijacije plastičnih hirurga, brazilsko podizanje zadnjice nosi sa sobom najveći rizik od smrti od svih procedura koje se se izvode pod anestezijom.

Samo iskusni  hirurzi su sposobni obavljati ovaj zahvat

Volumen masti je takođe bitan. Mnogi hirurzi smatraju da je bezbedna količina oko 300ml, dok neki iskusniji lekari  koriste i veće količine masti koje idu i preko jedan litar. U istraživanju sprovedenom 2018. godine učestvovalo je 692 hirurga iz celog sveta kako bi se istražila smrtnost tokom izvođenja ovog zahvata. Prijavljeno je 32 smtrna slučaja i 103 koji se nisu fatalno završili, ali se ne zna tačan broj jer mnogi od njih ostanu neotkriveni.

Najveća opasnost: embolizam masti 

Embolizam masti (prodiranje u krvne sudove) je najčešći uzrok smrti kod ovog zahvata. Stručnjaci su istakli da ubrizgavanje masti u zadnjicu mora da se izvodi oprezno i bez ubrizgavanja duboko u mišić. Kod pacijenata koji su umrli, masti su otkrivene i u plućima i srcu. Bilo je i dokaza o oštećenju krvnih sudova gluteusa.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar