Ceramidi: molekuli koji štite kožu od isušivanja i znakova starosti

08-08-2019
Featured Video Play Icon

Ceramidi su skupina lipidnih molekula koji čine zaštitnu kožnu barijeru, dok njihovim gubitkom dolazi do isušivanja i starenja. Budući da  izvrsno vežu vlagu i poboljšavaju hidrataciju kože, nezaobilazan su  sastojak  kozmetičkih proizvoda

Šta su ceramidi?

Ceramidi su jedinjenja koja održavaju vlažnost kože koja tokom vremena i usled starenja počinje da gubi prirodnu masnoću. Oni i jesu molekuli masti koji se nalaze u membrani kože i daju joj svež izgled. Ceramidi nisu veštačka tvorevina već prirodni sastojak kože.  Nedostatak ceramida dovodi do isušivanja  i osećanja zatezanja, a poznato je da je takva koža sklonija borama, ljuštenju i iritacijama, popu svraba i crvenila.

Zašto koža gubi ceramide? 

Kako starimo, tako ih se i ceramidi značajno smanjuju, baš kao što je to slučaj i sa kolagenom, koji je takođe značajan za lepotu lica i kože.  Međutim, razlozi za gubitak ceramida mogu biti i neki drugi faktori. Može biti u pitanju koža lica koja je po prirodi sklona isušivanju, a takođe se može raditi i o posledicama nepravilne nege.  Npr ukoliko koristimo suviše agresivne preparate a alkoholom ili prečesto radimo agresivne pilinge čime ugrožavamo upravo taj površinski barijerni sloj kože.

Ceramidi u kozmetici 

Ceramidi za lice u kozmetici su najčešći u kremama protiv bora, a poznati su i kao „Stratum Corneum“.Dokazano je da upotrebom ceramida dolazi do značajnog poboljšanja tonusa kože,  koja će se lakše obnoviti, dok će njen zaštitni sloj postati jači i otporniji. Ceramidi su pogodni za osobe koje imaju 30+ godina, a osim u kozmetičkim preparatima moguće ih je nabaviti i u obliku kapsula, koje su invazivne i snažno deluju.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar