Četkice za zube: nekad su se radile od veprove dlake a danas sa nano česticama zlata

23-12-2021
Featured Video Play Icon

Za početak, da li ste znali da prosečna četkica za zube može sadržavati više od 100 miliona bakterija? Vaša četkica za zube je poput malog bakterijskog magneta i može privući bakterije iz raznih izvora. Ako ostavite četkicu za zube kraj lavaboa, ona će se zagađivati prskanjem od pranja ruku….

Prve četkice za zube bile su od dlake divljeg vepra

Prema nekim izvorima, četkice za zube slične današnjim, počele su da se koriste u Kini krajem 15. veka. Bile su izrađene od bambusa i dlaka divljeg vepra. Englez William Addis je 1780. godine prvi započeo masovnu proizvodnju četkica, a na ideju da napravi četkicu za zube je došao deset godina ranije tokom boravka u zatvoru. On je napravio rupice na životinjskoj kosti i u njih ubacivao vlakna iz konopca i učvršćivao ih lepkom. Za veoma kratko vreme se obogatio zahvaljujući svom izumu.

Električna četkica je izumljena 1959.

Prvu četkicu zaštićenu patentom je izumeo H. N. Vadsvort 1857. u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je njena masovna upotreba počela tek 1885. godine. Drška četkice je takođe bila od životinjske kosti, a vlakna su bila izrađena od dlake sibirskog vepra. Prva četkica sa veštačkim (najlonskim) vlaknima je puštena u prodaju 24. februara 1938, a prvu električnu četkicu pod imenom Bronksodent je proizvela firma Bristol-Majers 1959. godine.

Bakterije iz wc školjke mogu se nastaniti na vašoj četkici za zube

Iako će većinu vas ovaj podatak iznenaditi, svaki put kad ispirate svoj toalet, bakterije se mogu preneti vazduhom i nastaniti na vašoj četkici za zube.  Verujem da ne možete ni da zamislite situaciju u kojoj se sve bakterije iz vaše WC školjke naseljavaju na četkici za zube, a potom tu istu četkicu vi iskoristite za ”pranje ” zuba”!  Nakon ovih saznanja, jasno vam je zašto je važno da četkica za zube bude antibakterijska.

Četkice sa zlatnim nano česticama jamče savršenu čistoću zuba

Već neko vreme na tržištu su dostupne antibakterijske četkice za zube sa nano zlatom. Istraživanja su pokazala da nano zlato ima više medicinskih primena i dodavanje njega u vlakna zubne četkice omogučiće  mu antibakterijsku funkciju. Ove četkice  sadrže 99,9% čistoga jestivog nano-zlata i  odobrene su od strane FDA. Osim što rešavaju od bakterija , tanka vlakna čiste i najnedostupnije  delove među zubima a posebno naslage koje stvaraju kafa, čaj  i duvan. Takođe sprečavaju bolesti desni.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar