Crni dud: supervoće i antioksidativna bomba

09-07-2023

Stručnjaci tvrde kako dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U lečenju se koriste plodovi, listovi i kora. Ovo nepravedno zapostavljeno supervoće prava je antioksidativna bomba koja sadrži vitamine (A, C, K, B1 i B2) brojne minerale kao i dragocena vlakna

Bogatstvo supstanci zaduženih za podmlađivanje

Crni dud, poznat i kao murva, je voće bogato hranjivim sastojcima i ima brojne prednosti za lepotu i zdravlje kože. Sadrži dosta flavonoida, među kojima se nalaze rutin i morozin. U dudinjama se nalaze antocijanini – takođe flavonoidi – koji ovoj voćki daju crvenu boju, a poseduju antioksidantna svojstva i deluju protiv starenja. Redovna konzumacija crnog duda ili upotreba proizvoda za negu kože s ekstraktom crnog duda može doprineti smanjenju bora i finih linija.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti, smiruje iritacije kože

Crni dud sadrži visok nivo antioksidanata, poput vitamina C i E, koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala. Jedan od njih je resveratrol, koji obara holesterol i na taj način uspešno smanjuje rizike od  nastanka brojnih kardiovaskularnih bolesti. Ekstrakt crnog duda ima protivupalna svojstva, što može pomoći u smirivanju upalnih stanja kože poput akni, ekcema ili psorijaze, kao i  smanjiti crvenilo i iritaciju kože.

Plodovi duda odlično hidriraju kožu  i poboljšavaju ten

Visok sadržaj vode u crnom dudu, čini ga odličnim izvorom hidratacije za kožu. Redovna konzumacija ovog voća. može pomoći u održavanju hidrirane i mekane kože, čime se smanjuje suvoća i perutanje. Crni dud može doprineti poboljšanju tena kože. Zahvaljujući vitaminu C, crni dud može smanjeniti hiperpigmentacije, tamne mrlje i neujednačeni ten. Vitamin C takođe podstiče proizvodnju kolagena, što može doprineti čvršćoj i elastičnijoj koži.

Listovi duda takođe su lekoviti

Osim u plodu, antioksidansi su otkriveni i u listovima i u korenu. Listovi duda u Koreji koriste dijabetičari, zbog toga što sadrže posebne vrste flavonoida. S druge strane, kineska tradicionalna medicina savetuje upotrebu belog duda u slučaju anemije i zatvora. Poslednju studiju sprovela je grupa istraživača sa Napuljskog univerziteta. Ekstrakt belog duda zajedno s drugim nutraceuticima, poput berberina i monakolina K, snižava nivo LDL holesterola, triglicerida, kao i nivo šećera u krvi.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar