Gubitak zuba dovodi do neželjenih promena u izgledu i govoru

11-07-2023

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali nadomestiti  zub koji nedostaje. Nakon njegovog gubitka,  cela ravnoteža zubnog niza postaje narušena a to dovodi do mnogih problema

Nedostatak jednog zuba, pomera  sve ostale

Jednom kada je zub izgubljen, ostali zubi počinju se pomerati. To se ne dešava preko noći, ali promene nastaju relativno brzo. Nakon nekoliko godina, prostor gde je nekada bio zub drastično će se smanjiti , što znači da su se i svi ostali pomerili. To će naravno dovesti do problema poput sve manjeg isticanja, nekad lepog osmeha.

Promene u izgledu i govoru

Radi toga , većina ljudi gubi samopouzdanje, a osečaju nezadovoljstva svakako pridonose i dodatni problemi. Usne i obrazi izgledaju kao da su uvučeni u usta, dok u nekim nekim slučajevima pacijenti govore i zvuče drugačije. S obzirom na njihovo pomeranje i nastale međuprostore,  potrebno ih je temeljitije čistiti kako ne bi stvorili plodno tlo za nakupljanja plaka kao  i razvoj bolesti parodonta. Žvakanje takođe može biti otežano, a  puno veća je i verovatnost pojave karijesa.

Tri opcije za rešenje problema

To su samo neke od posledica koje nastaju kada se izgubi zub. Gubitak zuba takođe može izazvati probleme sa temporomandibularnim (čeljusnim) zglobovima, te jake glavobolje. Kako bi se izbegli navedeni problemi, izgubljeni zub je potrebno šta pre zameniti, a to je moguće pomoću: fiksnog mosta, implanta, ili proteze.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar