Dentalni turizam u Bosni : stomatolozi im plate smeštaj i put a pacijenti nakon razgleda grada pobegnu

13-09-2018
Featured Video Play Icon

Želeći pokrenuti posao poput srpskih i hrvatskih kolega, i bosanskohercegovački stomatolozi su se upustili u dentalni turizam, ali su naišli na problem. Nakon što bi pacijentu platili smeštaj i prevoz:  oni bi došli, razgledali grad, najeli se i zakazali termin pregleda za sutradan…. i više se nikad ne bi pojavili 

Zubari su kreirali nove ponude za inostrane pacijente. Jedna od njih se zove ‘all inclusive’ i uključuje plaćen trošak prevoza i smeštaja do ordinaciji. Stomatološke usluge pacijent plaća na licu mesta. Tu je nekad uključen i pravi turistički program sa obilaskom grada. S obzirom da je sposobnost za uživanje u kulinarskim specijalitetima veća pre zubarske intervencije, turistički deo putovanja obavlja se pre stomatološkog, piše nemački “Neue Zurcher Zeitung” .

Pošto su se beogradski stomatolozi skoncentrisali uglavnom na nemačko tržište, zubari iz Banjaluke su poput Hrvata krenuli na italijansko, objavljujući u Italiji reklame i ponude za popravku zuba. I zaista. Italijani su počeli da dolaze u Banja Luku. Putovanje plaćeno, hotel isto tako. Pogledali su grad, probali ćevapćiće i odmarali se na Vrbasu.

Onda su pustili stomatologe da im pogledaju zube. Nakon što im je doktor objasnio kako će sanirati njihove zube, oni bi rekli “va bene” i “meglio domani” – bolje da to radimo sutra. Naredni dan ne bi se pojavili. Doktor bi čekao pacijenta, a on bi već bio na putu kući. ‘All inclusive’ – ali bez stomatološkog tretmana”

”Nažalost, manji gradovi ne mogu turistički da pariraju većim metropolama, te svojom logistikom i infrastrukturom mogu da odbijaju pacijente, koji dolaze iz nekih razvijenijih delova Evrope. Možda nabitiniji faktor i najbolje sredstvo u marketingu je uvek bilo preporuka, odnosno ”word of mouth”, koji u ovom trenutku izostaje zbog nekoliko hiljada kilometara razdaljine”, kaže dr med dent Nikola Bakiš iz beogradske ordinacije Dental Corner Esthetics.

dr med dent Nikola Bakiš

Viviana Kalmar – vlasnica stomatološke  klinike u Rijeci upoznata je s ovim problemom, ali sve to smatra rizikom koji je deo ovog posla: “Žao mi je što se to kolegi u Bosni desilo , ali to je rizik našeg posla , tj . dentalnog zdrastvenog turizma. Danas, svi mi koji radimo sa strancima nastojimo privući klijente prvenstveno sa vrhunskom uslugom , a potom i sa popratnim sadržajima. Da ujedno i naprave godišnji odmor , i upoznaju lepote naše zemlje. ”

Dr med dent Viviana Kalmar – Vividenti Kalmar

Više saznajte u videu na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar