Šta je uzrok opadanja kose nakon trudnoće i kako rešiti problem?

14-09-2018

Žene izgube 80 do 100 vlasi dnevno no to je posve normalno budući da one nanovo izrastu. Ali šta preduzeti ako vam već u tridesetima , a posebno posle porođaja počne neverovatnom brzinom da opada kosa? Razlog tome obično je manjak feritina

Dokazano je da ženama tokom trudnoće manje opada kosa zbog povišenog estrogena. Međutim, nakon porođaja ili kada majka prestane da doji bebu, nivo estrogena se smanjuje i ženama alarmantnom brzinom opadne kosa koju nisu izgubili tokom trudnoće.

Opadanje kose je takođe uzrokovano nedostatkom feritina, gvožđa u organizmu. Gubitak gvožđa je naročito izražen tokom menstrualnog ciklusa, a i mame uglavnom nemaju vremena za redovne obroke i odmor, što je takođe uzrok opadanja vlasi.

Spasonosni feritin 

Kako biste rešili ovaj problem, uradite analizu krvi i proverite da li vašem organizmu nedostaje feritin. Jedite hranu bogatu gvožđem – ako jedete meso, birajte crveno, ali uvrstite u ishranu i ribu, jaja, zeleno povrće i sušene kajsije. Nemojte u potpunosti da izbegavate    ugljene hidrate koji su presudni za energiju, a fenom sušite samo krajeve kose.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar