Dijete utiču na slabljenje imunog sistema

15-12-2021

Rezultati naučne studije sprovedene u Iranu su pokazali da ograničavanje unosa kalorija, utiče na opadanje sposobnosti imunog sistema

Rezultate objavio ugledni američki naučni časopis

Cilj nove iranske studije objavljene u časopisu American Journal of  Translational Research, je bio proceniti, da li bi značajno ograničenje kalorija, moglo uticati na imuni sistem?  Kako bi to istražili, tim doktorskih kliničara specijalizovanih za ishranu i javno zdravlje, je okupio je 29 žena sa viškom kilograma, koje su podelili u dve grupe. Pored toga što bile podvrgnute dijeti koja je zahtevala unošenje 600 kalorija manje dnevno – od standardnih kalorijskih zahteva,  eksperimentalna grupa žena je uzimala i lekove za mršavljenje.  Učesnice u drugoj grupi, nisu imale ograničanja i mogle su slobodno da jedu.

Smanjeni unos kalorija, utiče na rad imunog sistema

Nakon što je eksperimentalna grupa žena izgubila 10 posto telesne mase, istraživači su svaku učesnicu podvrgli testiranju, odnosno  merenju broja limfocita – belih krvnih zrnaca, koja podržavaju imunu funkciju tela. Rezultati su pokazali pad, odnosno, smanjeni broj ćelija koje su ključne za imuni sistem tela, kod žena u grupi podvrgnutoj ograničenju kalorija i uzimanju lekova – kako bi izgubile 10 posto svoje telesne mase, U međuvremenu, kod grupe koja je mogla da jede bez ikakvih restrikcija, nisu uočene značajne promene u imuno – markerima koji su mereni . Istraživači zaključuju da gubitak težine uzrokovan ograničenjem kalorija, može neovisno oslabiti antivirusnu imuno odbranu.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar