Dr Miroslav Đorđević: disproporcija u rastu skrotuma

13-11-2020
Featured Video Play Icon

Skrotum je kožna kesa u kojoj su smešteni testisi. Sa ulaskom u pubertet skrotum se razvija , međutim postoje osobe koje pate od njegove disproporcije o odnosu na penis. Kako rešiti taj problem, otkriva dr Miroslav Đorđević – stručnjak za rekonstruktivnu hirurgiju 

dr miroslav đorđević – stručnjak za rekonstruktivnu hirurgiju

Redak ali neprijatan problem

”Jedan od ređih problema sa kojim se srećemo u estetskoj hirurgiji muških genitalija jeste i disproporcija u rastu skrotuma. Ona se bazira na činjenici da se odnos između veličine muškog polnog organa i skrotuma ponekada…nalazi u jednoj diskrepanciji, što znači da su ponekada skrotumi izuzetno mali u poređenju sa veličinom muškog polnog organa”, kaže dr Miroslav Đorđević – urolog i stručnjak za rekonstruktivnu hirurgiju.

Uvećanje pomoću masti ili implanta

”To je i razlog zašto se trudimo da na neki način pomognemo takvim osobama, pogotovo ukoliko tu postoje i udružene psihogene komponente, i ovakve intervencije se baziraju na uvećanju skrotuma, pre svega ubrizgavanjem odnosno ubacivanjem vlastitog tkiva ili čak ugradnjom specijalnih silikonskih implantata”, nastavlja čuveni hirurg.

Momci s malim genitalijama

”Sa druge strane imamo grupu osoba koje su iz nekog razloga rođene sa deficijencijom muškog polnog hormona i kod kojih su se genitalije razvijale usporeno . Kod jedne grupe ta anomalija nije prepoznata na vreme tako da imamo mlade momke koji na neki način dolaze sa izuzetno malim genitalijama i malim skrotumima koji su otprilike veličine deteta u periodu predpuberteta.

U tim situacijama mi skrotum uvećavamo na taj način što ugrađujemo specijalne tkivne ekspandere, gde širimo kožu skrotuma  a kasnije u slučaju potrebe, te skrotume sa povećanim volumenom, popunjavamo nekim od tkiva o kojima smo već pričali”, zaključuje dr Đorđević – urolog i stručnjak za rekonstruktivnu hirurgiju.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar