Dr Tomica Bagatin: sve o anesteziji u estetskoj hirurgiji

16-07-2021
Featured Video Play Icon

Zavisno o opsežnosti intervencije, estetski zahvati se mogu obaviti pod lokalnom i opštom anestezijom. Dok smo pod lokalnom svesni svega ali ne osećamo bol, opšta anestezija nas uspavljuje u potpunosti. Više o ovoj temi, otkriva dr Tomica Bagatin – spec maksilofacijalne i sub. plastične hirurgije lica i vrata

Lokalna anestezija za manje zahvate

”Zahvat se može raditi i u lokalnoj i u opštoj anesteziji,  zavisno šta je najbolje za pacijenta  jer na to moramo prvenstveno gledati. U lokalnoj anesteziji, mi osetimo sve što se radi, samo ne osetimo bol. Znači lokalna anestezija nam daje da izgubimo bol, ali osetimo dodir i grublji dodir.. osetićamo da hirurg nešto radi, vuče, povlači… Pitanje je kakav je pacijent i može li on to izdržati? Neko je senzibilniji…a nekome možemo sve obaviti u nekom lokalu. Međutim i lokalna anestezija ima svoje granice.”, kaže dr Tomica Bagatin.

Nedostaci lokalne anestezije prilikom većih zahvata

”Ukoliko operativni zahvat traje duže, onda sigurno nećemo razmišljati o nekoj lokalnoj anesteziji. U slučaju da zahvat traje sat, dva , nekad i tri sata, a obavlja se u lokalnoj anesteziji, pacijent treba da bude jako strpljiv i miran. Ponekad se zna micati, pomicati, nelagodno mu je… Kako bi se izbegla eventualna nelagodnost,  a pružila maksimalna usluga, sve informacije dajemo pacijentu pre operativnog zahvata.

Opšta anestezija za potpuni komfor

Opšta anestezija neće nikada izumreti i koristimo je za veće zahvate: od rinoplastika gde ima mnogo posla, većih fejsliftinga…nekad i kapke radimo pod opštom anestezijom, bilo kakve augmentacije…Ova vrsta anestezije pogoduje pacijentima koji žele napraviti intervenciju i rešiti problem, a da ne učestvuju aktivno u operativnom zahvatu. Ako radimo neku manju korekciju pa maknemo malo kože, to zašijemo u smislu nekog mini liftinga, definitivno se to može napraviti i u lokalnoj anesteziji.  Ali za neki opsežniji zahvat gde ćemo iznutra i spolja raditi, svakako mora biti opšta anestezija.

dr Tomica Bagatin – spec maksilofacijalne i sub. plastične hirurgije lica i vrata

Više o ovoj temi pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar