Drhtanje usled niskih temperatura sagoreva jednako kalorija kao i sat vremena vežbanja

02-01-2018

Drhtanje usled niskih temperatura sagoreva jednako kalorija kao i sat vremena vežbanja, budući da se troši više energije ali i podstiču hormoni koji utiču na mršavljenje, tvrde naučnici sa australijskog Instituta Garvan.

Možda je neugodno, ali drhtanje od hladnoće je vrlo lagan način sagorevanja viška kalorija, tvrde naučnici sa australijskog Instituta Garvan. Oni su otkrili da se u telu kod drhtanja i vežbanja pokreće isti mehanizam stimulacije smeđih masnoća u telu, piše Dejli Mejl.

Rezultati istraživanja pokazali su da hladnoća stimuliše i nastanak hormona irisina i hormona FGF21, koje otpuštaju drhtavi mišići i smeđe masnoće. Nakon 10 do 15 minuta drhtanja u takvim uslovima količine tih hormona narastaju isto kao i nakon sat vremena vežbanja umerenog intenziteta.

Pokretač studije dr. Paul Li ipak ne savetuje da provodite više vreme na hladnoći kako bi lakše smršali i dodaje kako ova studija objašnjava i zašto ljudi zimi češće unose znatno veći broj kalorija nego leti, s obzirom da telo troši više energije kako bi se zagrejalo.

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar