Dužina telomera određuje brzinu starenja kod ljudi. Izbegnite njihovo skraćivanje

27-07-2023

Telomeri su krajevi hromozoma koji  imaju izuzetnu važnost u procesu starenja. S vremenom se skraćuju a kad postanu prekratki , ćelija više nema mogućnost deljenja i odumire. U poslednje vreme naučnici su se posebno posvetili proučavanju telomera , a njihov potpuni potencijal tek  će se otkriti u budućnosti

Šta su telomeri  i koja je njihova uloga?

Izuzetno važnu ulogu u procesu starenja kod ljudi  imaju telomeri. To su krajevi hromozoma, moglo bi se reći njihove zaštitne kape. Svaki put  kada se ćelija deli telomeri postaju malo kraći,  tako dugo dok ne postanu toliko mali da se ćelija više ne može podeliti. Tada ćelija ostari ili odumre. Što su kraći telomeri to je veća verovanost da će se oštetiti DNK ćelije. Ako zaštitimo telomere možemo produžiti životni vek ćelija.

Pronađen enzim koji produžuje telomere

Naučnici su pronašli enzim koji na umetan način produžuje telomere ćelija, no on ne može doprineti npr. tome da čovek živi večno.  Telomeri  imaju zaista važnu ulogu u  procesu starenja, ali nisu jedini faktor njega. Rezultati sprovedenih istraživanja, pokazali su da uz optimalne uvete, čovek može živeti do 120 godina.

Stvari koje utiču na dužinu telomera

Ono što vrlo loše utiče na dužinu telomera su pušenje, stres i otrovne supstance iz okoline. To je razlog zašto se ćelije dele brže i češće.  S druge strane,  svakodnevno kretanje se pokazalo se kao vrlo efikasan način zaštite telomera.  Pozitivan efekat takođe ima zdrava ishrana kao i izbegavanje stresa. Telomeri se takođe  mogu aktivirati različitim tehnikama opuštanja. Time se aktivira enzim koji pohranjuje nasledni materijal na genome. Tako se ćelije mogu praktički bezgranično razmnožavati, jer se u velikoj meri usporava i sprečava skraćivanje telomera.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar