Terapija matičnim ćelijama kod kolena stradalih od visokih potpetica i gojaznosti

29-07-2023

Iako nakon samo nekoliko sati u visokim potpeticama žene osećaju bolove, retko koja će ih se odreći, a neke idu i korak dalje pa se podvrgavaju estetskim operacijama, samo kako bi mogle nositi štikle od 15 cm.  Osim hirurških intervencija,  u poslednje vreme sve više se pominju matične ćelije u lečenju kolena čiji rezultati su obećavajući

Visoke potpetice i gojaznost utiču na trošenje kolena

Koleno je najveći zglob u telu i deluje poput amortizera ublažavajući udarce od hodanja. Ono se prirodno podmazuje i tako štiti hrskavicu, no visoke potpetice kao i višak telesne težine stvaraju pritisak na njegovu unutrašnju stranu i pojačavaju trošenje. To može dovesti do osteoartritisa, zdravstvenog problema koji je popraćen  bolovima kod hodanja, škripanjem zglobova i ograničenim kretanjem.

Regeneracija kolena pomoću matičnih ćelija

Pojedine mezehnimalne matične ćelije iz koštane srži odraslih ljudi, smatraju se izrazito obećavajućima u regeneraciji koštanog tkiva. Ove matične ćelije mogu se razviti u hrskavično tkivo nakon kojeg se prirodnom putem restrukturiraju u koštano tkivo. Čak i ako se matične ćelije primenjuju radi stvaranja hrskavičnog tkiva, spontano dozrevaju u takozvano “hipertorfno” stanje, što u konačnici vodi do stvaranja koštanog tkiva. Ovaj proces je  sličan nastanku hrskavičnog tkiva koje se privremeno stvara nakon frakture.

Iznenađenja nas tek očekuju u budućnosti

Dokazano je da se prisiljavanjem određenih molekularnih događaja do kojih dolazi tokom embrionalnog razvoja zglobne hrskavice, može generirati stabilno hrskavično tkivo korištenjem odraslih ljudskih mezenhimalnih matičnih ćelija. Ovi rezultati otvaraju novu perspektivu u polju regeneracije zglobne hrskavice, kao i u stvaranju modela razvoja hrskavice, fiziologije i patologije na temelju matičnih ćelija. Oponašajući prirodne molekularne procese koji se događaju za vreme embrionalnog razvoja i korištenjem tih saznanja, mogu se kontrolirati razvoj i specifičnost pojedinih željenih ćelija u telu.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar