Evo zašto bi trebalo često da pijete zeleni čaj

13-05-2017

U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i njihova poslovica, da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”.  

Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga mešate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti.

Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi, dok zbog fluorida kojim obiluje, sprečava razvoj karijesa. Pored brojnih pozitivnih učinaka na naše zdravlje , zeleni čaj deluje i u službi lepote. Specifični aktivni sastojci (epigalokatehini EGCG) reaktiviraju ćelije kože koje koje odumiru zbog loših životnih navika, izlaganja suncu i zagađenja sredine.

Uz to, ekstrakt zelenog čaja sadrži najmoćnije antioksidantne supstance poznate nauci: oligomerne proantocijanidine. Ovi antioksidansi štite kožu od preranog starenja borbom protiv slobodnih radikala i regeneracijom već oštećenih ćelija. Isto tako, supstance ekstrakta zelenog čaja sprečavaju razgradnju kolagena i elastina, koji su od suštinskog značaja za zategnutost i elastičnost kože.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar