Istraživanje pokazalo da nehigijena zuba dovodi do erektilne disfunkcije

11-01-2019

Nakon proučavanja rezultata pet sprovedenih studija koje su obuhvatale više od 200.000 muškaraca, naučnici sa Univerziteta  Jinan u Kini, pronašli su dokaze o povezanosti bolesti desni sa erektilnom disfunkcijom. Krivac tome mogao bi biti molekul imena CRP koji uzrokuje upalne procese u telu

Loša zubna higijena povezana je, kažu istraživači , s povećanim brojem upala u telu, a hronični upalni procesi mogu oštetiti osetljive ćelije u krvnim sudovima pa tako i one koje penis opskrbljuju krvlju – što je važan preduvet za kvalitetnu erekciju. Do oštećenja najprije dolazi u najmanjim sudovima, a potom se proširuju na organe u telu, prenosi Daily Mail.

Naučnici su otkrili kako je razina molekula CRP u telu povišena i kod muškaraca s bolestima desni,  i kod onih koji pate od poremećaja erektilne funkcije. Takođe, povišena je i kod muškaraca sa srčanim problemima. Kako biste to izbegli,  savetuje se pranje zuba dva puta na dan i uklanjanje ostataka hrane između njih zubnim koncem.

Naime, rizik od problema s erekcijom je manji kod muškaraca koji se pridržavaju tog pravila. Istraživači su pojasnili, da su muškarci koji zube ne peru redovno, pod 2,85 puta većim rizikom od problema u spavaćoj sobi. Rezultate studije su objavili u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Prošle godine, tom tematikom su se pozabavili i njihovi kolege sa Univerziteta Granada u Španiji. Tražili su poveznicu između oralnog zdravlja i seksualne izvedbe, a rezultati su  pokazali je da gotovo tri četvrtine muškaraca (74 %) koji pate od erektilne disfunkcije, imalo probleme i sa bolestima desni.

”Ove informacije su poziv muškarcima da se ‘probude’ i počnu voditi više brige o svom oralnom zdravlju, posebno o zdravlju desni. Poslednjih godina, bolesti desni su povezane s bolestima poput dijabetesa, moždanog udara kao  i sa bolestima srca ”  zaključio je dr. Nigel Carter, direktor stomatološke udruge Fondacija za oralno zdravlje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar