Istraživanje pokazalo: ovo su dva najprivlačnija lica

29-06-2018

U sprovedenom istraživanju facijalnog mapiranja učestvovala je nekolicina Britanaca, od kojih je traženo da pomoću računara slože lice za koje oni smatraju da ima najatraktivnije osobine.  ”Istraživanje u Aziji ili Africi bi sigurno imalo potpuno drugačije rezultate”, kazao je  voditelj studije dr Kris Solomun

Kako bi stvorio savršeno lice, kompjuterski program EFIT-V Photo Fit, koji inače koristi policija za stvaranje lica i prepoznavanje izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne  faktore poput: debljine usana te dužine i širine nosa i kose. Rezultate je potom procenjivalo 100 ispitanika koji su ocjenjivali privlačnost lica na fotografijama.

Naučnici na čelu sa svetskim ekspertom za facijalno mapiranje dr. Krisom Solomonom, potom su sastavili rezultate u jedinstvenu mušku i žensku sliku: ”Dva meseca istraživanja donela su zanimljive rezultate o tome šta Britanci smatraju ključnim faktorima lepote” ,  pojasnio je dr. Solomon te nastavio: ” Istraživanje u Aziji ili Africi bi sigurno imalo potpuno drugačije rezultate.”

Idealno muško lice

Studija je otkrila i zanimljive razlike između muškog i ženskog poimanja lepote.  ”Za pojam muške lepote, žene su crtale mnogo feminiziranija lica nego muškarci. Želele su nežniju liniju čeljusti, mršavije lice, punije usne i obrijanu bradu. Muškarci su s druge strane smatrali ,da su jake muške karakteristike ono što muškarca čini lepim.

Idealno žensko lice

Isto tako, za žensko lice, žene su ‘seksi izgled’ ocenjivale kao najlepši, i to više od muškaraca. Najbolje ocene dobijale su slike na kojima su modeli imali punije usne, mršavije lice, veće oči i više jagodice”  zaključio je dr. Solomon.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar