Istraživanje potvrdilo: ćelije kože lica se tokom sna obnavljaju osam puta brže!

18-11-2017

Istraživanja su pokazala kako se tokom noći ćelije lica obnavljaju do osam puta brže a iako se telo odmara, koža radi punom parom, regeneriše se i peglaju se bore. Naime, dok spavamo znoji se celo telo pa tako i lice a vlažnost doprinosi  njegovoj rejuvenaciji.

Kako spavanje utiče na lice?

U vodoravnom, opuštenom položaju temperatura tela se smanjuje za oko pola stepena, krv počinje jače da cirkuliše kožom a hormonalne promene stvaraju nove proteine i poništavaju posledice stresa i ultraljubičastih zraka – otkriva dr Melvin Elson koji je vodio istraživanje. Noćni tretman biće najefikasniji ako spavanje traje između sedam i devet sati i ako ležite na leđima.

Zbog spavanja na boku ili stomaku lice će biti položeno na jastuk, a ujutro će se videti izgužvano lice. Ono će kod mlađih osoba nestati odmah, ali sa godinama smanjuje se nivo elastina i kolagena pa će kod kod starije populacije trebati duže vreme da se lice ”izravna” nakon buđenja.

Opustiti se možete jedino bez TV-a

Sanjivi tretman lepote biće najbolji ako imate konstantan ritam spavanja i ustajanja. Temperatura u sobi neka nije prevelika (nikako iznad 22 stepena), a pokušajte da se opustite dubokim disanjem, meditacijom, dobrom knjigom ili kašičicom meda u šolji toplog mleka. Pre spavanja ne vežbajte, a u krevet nemojte da krećete punog želuca, savetuje dr Elson.

Malo sna stvara stres i šteti lepoti 

Tamni i veliki podočnjaci i bledo, “izgužvano” lice su slikoviti primer neprospavane noći. ”Nedovoljno sna (manje od osam sati) povećava količinu hormona stresa – kortizola i smanjuje proizvodnju kolagena pa dovodi do nastajanja bora – ističe doktorka medicine, Jiotsna Sahni iz Tuksona.

Obavezno očistite lice pre odlaska na spavanje

 Skidanje šminke, dnevne kreme i nečistoća pre spavanja pomaže otvaranju pora. Anti-age i preparati za lepotu prodreće dublje i efikasnije u kožu ako je lice umiveno i čisto.

Suvoj više vlage, a masnoj krema u gelu
Oni sa suvom kožom trebalo bi da upotrebljavaju hidratantnije i kremaste proizvode za čišćenje i negu. Ako imate osetljivu kožu posle čišćenja, dobro je da pričekate 10 minuta pre tretmana.

Sunce menja delovanje krema 
Proizvodi koji sadrže vitamin A ključni su za mladenački izgled lica ali izlaganje suncu može da smanji njihovu efikasnost. Tome će stati na put losioni i kreme koji sadrže retinoid.

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar