Jeftini tretmani lepote, zamke su koje bi vas na kraju mogle skupo koštati

02-09-2017

Tretmani podmlađivanja kože u današnje su vreme postali vrlo dostupni, pa, na primer, “punjenje usana i bora” možete obaviti na putu do prodavnice, u skoro svakom beogradskom salonu lepote. Reklamni materijal za razne metode podmlađivanja poput mezoterapije, lipolize, dermarolera, hemijskog pilinga ili ubrizgavanja hijaluronskih filera deli se posvuda, a široka primena ovih medicinskih tehnika dovela je u pitanje kvalitet same usluge. Uz to, kuponi za tretmane lepote uz popust,  dostupni su na sajtovima grupne kupovine, gde se za male novce nudi čudesan efekat.

Iako zakon propisuje da svaku terapiju koja podrazumeva ubrizgavanje hemikalija u kožu, mora da obavlja isključivo lekar, u uslovima koji postoje u lekarskim ordinacijama,  ovakvi tretmani su ipak dostupni u brojnim kozmetičkim salonima, što je dovelo u pitanje kvalitet same usluge, preparata koji se koriste kao i osoblja koje ih obavlja.

Dr Nevenka Dokmanović licencirani je specijalista dermatovenerolog naučno istraživačkog instituta za kožne i polne bolesti Ministarstva zdravlja Ruske federacije u Moskvi.

No ono što je puno važnije , osoba koja nije licencirani  stručnjak, može vam učiniti više štete nego koristi , a vaša želja za lepotom lako bi se mogla pretvoriti u noćnu moru. Neželjeni efekti nestručnog ubrizgavanja, pre svega, mogu biti infekcije kože, crvenilo i modrice koje mogu ostati na koži i do deset dana. Ukoliko neko ima problema sa zgrušavanjem krvi nikako ne bi smeo da se podvrgne ovom tretmanu, a pre svake mezoterapije je obavezna analiza krvi. Usled nestručnosti može doći i do mučnina, vrtoglavica, povraćanja, poremećaja rada organa i anafilaktičkog šoka.

Kada je reč o punjenju usana i bora, bitno je koji se preparat koristi – kod hijalurona je najmanji broj mogućih komplikacija, dok je, recimo, kod polusintetskih ili sintetskih proizvoda taj rizik veći. Sa jeftinim materijalima može da se dogodi da je efekat trajan ali često i veoma neprirodan. Usled korišćenja silikona može doći do ozbiljnih komplikacija, poput granuloma kada organizam reaguje na strano telo i koža pokušava da odbaci taj rastvor, pri čemu na koži nastaju promene vrlo neprijatnog izgleda.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar