Naučnici poručuju: otkrili smo način kako da uz pomoć laktata povratimo izgubljenu kosu

01-09-2017
Čak 50 % muškaraca u jednom je životnom razdoblju počelo ćelaviti, a razlozi su razni, od starenja do genetike, bolesti ili hormona.  Iako je uvaženo mišljenje kako većina pripadnika snažnijeg pola počinje da gubi kosu tek nakon pedesetih, mnogo je onih koji se sa tim problemom susreću već u svojim dvadesetima. Naučnici sa kalifornijskog sveučilišta sada su pokusom na miševima otkrili nov način koji podstiče rast kose.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a otkriveno je kako su ćelije kose mnogo drukčije od ostalih ćelija kože na telu. Studija je pokazala kako se povećanjem proizvodnje laktata u ćelijama kose folikuli vlasi regenerišu i ponovo počinju rasti. Te ćelije proizvode spoj koji se zove piruvat, što je zapravo glukoza koja, ako se pošalje do mitohondrija ćelije, može pomoći rastu kose.

– Naša zapažanja o metabolizmu matičnih ćelija folikula vlasi potaknula su nas da ispitamo smanjuje li se genetski ulazak piruvata u mitohondrije te bi li povećana proizvodnja laktata u ćelijama kose potaknula brži rast – rekla je Heather Christofk, jedan od vodećih stručnjaka koji su radili na studiji.

Istraživanje su sproveli na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu. Grupa miševa koja je imala manjak laktata imala je problema sa rastom dlake, dok se onoj sa laktatima rast dlake povećao. Na osnovu toga naučnici su proizveli dva različita leka koja pomažu pri proizvodnji laktata, no oni još nisu testirani na ljudima.

https://estetic.rs/2017/05/11/fue-transplantacija-najefikasniji-metod-za-povratak-izgubljene-kose/

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar