Kada je vreme za zamenu implantata u grudima?

08-02-2023
Featured Video Play Icon

Povećanje grudi silikonskim implantatima jedna je od najizvođenijih estetskih intervencija kod žena u svetu.  No postoje i situacije kada je implante neophodno zameniti. Više o ovoj temi otkriva dr Matija Đurđević, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije 

Nezadovoljstvo veličinom implantata

”Kad je u pitanju zamena silikonskih implantata, odnosno silikonskih endoproteza, postoje određene indikacije za zamenu istih. Najčešće se silikonski implantati zamenjuju zbog nezadovoljstva pacijentkinja veličinom grudi…i tada najviše pacijenti žele da povećaju volumen dojki. U vrlo retkim slučajevima žele manju veličinu implantata, odnosno manje dojke”, kaže dr Matija Đurđević.

Smanjenje tonusa kože  i spuštanje dojki

”Jedna od indikacija za zamenu implantata predstavlja spuštanje dojki, koje može da bude rezultat nagle promene u kilaži, trudnoće i dojenja, i takođe kada je urađena augmentacija – nakon 10-15 godina. Tada dolazi do smanjenja tonusa tkiva dojke i spuštanja dojke”, pojašnjava dr Matija, stručnjak za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Magnetna rezonanca za otkrivanje rupture implantata

”Pored navedenog,  postoje i apsolutne indikacije, kada zameniti silikonski implantat? To je pre svega ruptura implantata. Klinički znaci su često nejasni i karakterišu u malom vremenskom periodu smanjenje volumena dojke, a zlatni standard – kako potvrditi rupturu je pre svega magnetna rezonanca dojki. Tada je neophodno uraditi zamenu implantata.

Kontraktura kapsule oko dojke

”Indikacija za zamenu silikonskih implantata, u nekim slučajevima može biti kontraktura kapsule, koja se stvara oko dojke. Rešenje, odnosno terapija je hirurška, i potrebno je ukloniti kapsulu – odnosno izvršiti kapsulotomiju (parcijalnu ili kompletnu) uz menjanje implantata u nekim slučajevima”, dodaje dr Đurđević.

Ripling – ocrtavanje implantata u predelu grudi

”Kada je u pitanju jedna od indikacija za zamenu implantata – to je pre svega ripling. Ripling podrazumeva, u lokalnom nalazu ocrtavanje samog implantata u predelu dojke. Tada se može izvršiti operacija, nekad i zamena implantata. Naročito dolazi do toga zbog neadekvatno velikog implantata – odnosno tkiva dojke ili promene položaja kako bi, implantat bio u određenoj korektnoj poziciji, za adekvatni estetski efekat”, zaključuje dr Đurđević.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar