Kako i zašto nastaju masne naslage u našem organizmu?

06-02-2023

Savremeni način života doveo je do toga da se danas sa viškom kilograma i masnim naslagama bori sve veći broj mladih osoba i dece. Ovo su glavni faktori koji utiču na gojaznost

Rafinisani šećer

Nutricionisti tvrde da je prekomeran unos rafinisanog šećera ključni razlog za povećanje broja gojaznih osoba. Ovakav šećer se nalazi gotovo u svim industrijski prerađenim namirnicama, pa iako se trudite da ne jedete slatkiše, rafinisani šećer će do vas da dođe u nekom drugom obliku. Kada u organizam unesete više šećera nego što bi trebalo, jetra taj višak pretvara u masne kiseline i vraća ih u krvni sistem, odakle odlaze do mesta za sekundarno skladištenje energije. To su kod nekoga bokovi, kod nekoga noge, zadnjica ili grudi.

Manjak sna

Rezultati sprovedenih naučnih studija, pokazali su da bi odrasli ljudi trebali da spavaju, u proseku od sedam do devet sati. Međutim, šta se dešava sa organizmom koji se nije dovoljno naspavao? U organizmu se tada luči kortizol, hormon stresa, i dovodi do pojačanog apetita. Sa druge strane, ukoliko redovno i dovoljno spavate, podstičete proizvodnju leptina, hormona koji vam pomaže da kontrolišete svoj apetit, a onda i da sprečite nepotrebno prejedanje.

Stres

Iako je stres čest izgovor za gojenje, nekada je ipak i stvarni uzročnik viška masnih naslaga u organizmu. Činjenica je da danas živimo brže, neizvesnije i napetije nego što su živele naše bake i dede. Kada smo napeti ili pod pritiskom naš organizam proizvodi hormone kao što su kortizol i insulin. Telo nam u ovim situacijama daje dodatnu energiju, misleći da smo u opasnosti iz koje treba da se izvučemo, ali kako se mi sa stresnim situacijama suočavamo sedeći, ovaj višak energije nema gde da ode, već se u vidu masnih ćelija polako taloži u našem telu. Što više kortizola i insulina, to više masnih naslaga u organizmu.

Nasledni faktor

Deca debelih roditelja ne moraju da budu debela. I u slučaju kada ste od predaka nasledili gen za gojaznost, za njegovo aktiviranje ipak mora da postoji neki okidač iz spoljašnje sredine koji će ovaj gen da aktivira. Okidač je najčešće prekomerni unos visokokaloričnih namirnica. Kada i pored redovnih vežbi i dugoročno promenjenog načina ishrane ne možete da se izborite sa masnim naslagama, jedna od opcija je i liposukcija ili neka druga hirurška metoda.

Foto: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar