Kako na kožu deluju kozmetički proizvodi koji sadrže alkohol?

03-06-2019

Proizvodi za lepotu bazirani su na mnogim sastojcima, a jedan od najčešćih među njima je alkohol. No to ne znači da je on sasvim dobar za kožu, pa prvobitni pozitivan efekat koji izaziva,  često znaju zameniti dugotrajne neželjene posledice

Alkohol je u suštini agresivna supstanca

Kozmetički proizvodi najčešće sadrže  SD alkohol, denaturisani ili nešto ređe, izopropil alkohol. Navedene vrste alkohola i te kako su agresivne prema vašoj  koži. Prvi utisak svakako može biti izuzetno povoljan, međutim, kratkoročne povoljnosti završavaju dugoročnim negativnim posledicama.

Oprez kod nege masne kože alkoholom 

Ukoliko je vaša koža sklona brzom mašćenju, nakon upotrebe proizvoda koji u sebi imaju neki od navedenih  alkohola, može vam se učiniti da koža napokon diše te imate osećaj čistoće i svežine. Međutim,  koliko god mastan tip kože imate, ne koristite SD alkoholne proizvode, jer to neće rešiti vaš problem, samo će ga pogoršati. Naime, ne samo da će se  vaš problem s masnom kožom nastaviti , već će se pojačati sjaj lica te  stvoriti nove pore.

Posledice alkoholnih preparata za negu 

Posledice za sve tipove kože uključuju crvenilo, suvoću, pucanje i guljenje površine kože, te sprečavanje hidratacije i obnavljanja. Sve to, utiče na brže starenje kože. Osim toga, možda ste čuli da je alkohol dobar jer pomaže drugim sastojcima, kao što su retinol i vitamin C koji se uz pomoć anjega brže apsorbuju u kožu. Iako je istina da poboljšava apsorpciju preparata, alkohol ipak uništava površinu kože i materije koje joj obezbeđuju dugoročno zdravlje.

Koji su dobri alkoholi?

Postoje i drugi tipovi alkohola koji nisu štetni po vašu kožu i veoma je važno razlikovati ih od onih prethodno navedenih – problematičnih vrsta. To su tzv. masni alkoholi. Oni ne izazivaju iritacije i mogu biti veoma korisni za kožu. Na deklaracijama ćete ih prepoznati kao cetil, stearil ili cetearilin alkohol. Povoljni su za suvu kožu, a u malim količinama odgovaraju i drugim tipovima jer pružaju ugodnu teksturu i pomažu u održavanju balansa među sastojcima u proizvodu.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar