Ovo je pet supernamirnica budućnosti!

01-06-2019

BBC je objavio popis  50 namirnica koje se svrstavaju u takozvanu hranu budućnosti, istodobno zdravu i dobru za okolinu.  “Superhrana” se sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje. Mi vam donosimo prvih pet….

Moringa

Stablo moringe potiče iz Južne Azije, a često se naziva i “čudotvornim” jer brzo raste i  otporno je  na sušu. Koristi se u  tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Lišće se bere i do sedam puta godišnje te sadrži vitamine A i C i minerale poput kalcijuma i kalijuma. Često se koristi kao dodatak bistrim juhama. Seme moringe je bogato oleinskom kiselinom kojoj se pripisuje sposobnost povećanja razine “dobrog” holesterola u krvi.

Alga wakame

U Japanu se morske alge “wakame”  vekovima  upotrebljavaju u ishrani.  Poznate su po svojim antibakterijskim svojstvima, pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, ublažavaju srčane tegobe, osvežavaju i okrepljuju organizam. U jednome gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko u kilogramu voća i povrća. Hrani daju odličan slan ukus.

Kaktus nopal

Kliničke studije su pokazuale da vlakna iz kaktusa pomažu organizmu pri izbacivanju masnoće koju u njega unosimo, no potencijalni uticaj na gubitak kilograma tek treba dokazati. Drugi testovi upućuju na to da ova biljka smanjuje razinu šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tipa 2 te da ublažava i smanjuje neugodne simptome mamurluka.

Fonio 

Ova drevna afrička žitarica poznata je po orašastom, delikatnom ukusu za koji narod Bambare sa Malija kaže da „nikad ne osramoti kuvara” zato što je neverovatno laka za pripremu. Zrna fonia mala su poput zrna peska, a nejestiva opna mora da se odstrani pre nego što se pojede. Bogat gvožđem, cinkom i magnezijumom, fonio može da se koristi umesto kuskusa, pirinča ili čak za proizvodnju piva.

Bambara

Ova tradicionalna afrička mahunarka gaji se i na južnom Tajlandu i u delovima Malezije, a može da se kuva, peče, prži i melje u fino brašno. U istočnoj Africi, pravi se kaša koja zatim služi kao osnova za supe. Poznata je kao „kompletna hrana”, jer sadrži mnogo proteina i izvor je aminokiseline metionina koja podstiče razvoj krvnih sudova i apsorpciju cinka, neophodnog za imuni sistem tela, i selena, koji pomaže regulisanje funkcija tiroidne žlezde i može da poboljša imunitet.

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar