Kako termalna voda deluje na lepotu i zdravlje?

27-09-2021

Poslednjih desetak godina, termalne vode su postale vrlo popularne u dermatologiji, ali ta popularnost nije ni malo slučajna. Obzirom da je poznata njihova upotreba još od antičkih vremena, danas se oko izvora termalne vode nalaze brojna lečilišta. Dokazano je da mineralni sastav vode ima terapijsko dejstvo na kožu, poboljšava cirkulaciju u organizmu, pozitivan uticaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva.

Spektar pozitivnih učinaka

Ublažavanje bolova koštano-mišićnog sistema je takođe evidentno, a termalne vode deluju još i  antiinflamatorno, spazmolitički, jačaju imuni sistem i pospešuju eliminaciju toksina iz organizma. Što se samog dejstva na kožu tiče, termalne vode imaju sposobnost da umire crvenilo ili opekotine, ubrzaju zarastanje rana, hidriraju kožu, deluju protivupalno, poboljšavaju tonus kože i pozitivno deluju na veliki broj dermatoza.Ovo su neki od minerala koje sadrži termalna voda a koji lekovito deluju na našu kožu.

Kalcijum:

Jedan od ključnih komponenti epitelizacije i regulacije procesa nastanka korneocita iz bazalnih keratinocita. Vrlo je važan za barijeru kože a u kombinaciji sa magnezijumom u odgovarajućem odnosu pozitivno utiče na barijernu homeostazu kože.

Magnezijum:

U dermatologiji je vrlo važan odnos kalcijuma i magnezijuma, jer je magnezijum u odnosu sa kalcijumom odgovoran za vazodilataciju i snižavanje krvnog pritiska, a to je bitno kod edema i crvenila kože.

Selen:

Element prisutan u tragovima, a u visokim dozama je toksičan i inhibira sintezu DNK ali male koncentracije kakve su prisutne u nekim termalnim vodama, deluju upravo suprotno – podstiču sintezu DNK i rast ćelija. Osim toga, deluje antioksidativno i protivupalno, pa štiti od fotooštećenja uzrokovanih UVA i UVB zracima.

Bakar:

Vrlo važan element, jer učestvuje u procesu sinteze kolagena i u pigmentaciji kože. Sastavni je deo lizil-oksidaze za umrežavanje kolagena i tirozinaze u melanogenezi, pa  pomaže u regeneraciji kože i redukciji bora.

Cink:

Dominantan kofaktor mnogih enzima u organizmu, pa tako i onih koji su važni za zdravlje i strukturu kože. U poslednje vreme se smatra i netradicionalnim antioksidansom. Cink je u određenim oblicima, kao što je cink-oksid, već poznata lekovita supstanca u dermatologiji. Visoka koncentracija cinka  je zaslužna za stimulaciju razvoja keratinocita, a njegovo prisustvo u topikalnim preparatima se  koristi kao pomoć kod raznih ekcema, svraba i crvenila.

FOTO: Arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar