Kantopeksija: zahvat kojim se postižu mačkaste oči

04-10-2023
Featured Video Play Icon

Osim primenom botoxa, mačkaste oči kakve krase Melaniju Tramp , mogu se postići zahvatom kantopeksije.  Ova intervencija koristi se i za klasično hirurško podmlađivanje očiju i obično se obavlja zajedno sa blafaroplastikom. Nakon procedure,  uglovi očiju su podignuti a pogled izgleda osvežen i zavodljiv

Intervencija zahteva izuzetnu veštinu hirurga

Ukošene oči i mačkasti, mazni pogled, popularizovala je prva dama Amerike – Melanija Tramp. Postupak kojim se hiruški postiže takav izgled očiju, zove se lateralna kantopeksija, iako se sličan efekat može postići i neinvazivnim putem , primenom botoxa.  ”Ovom hirurškom intervencijom ne moramo nužno ukošavati oči, već ih možemo i samo vratiti u položaj kakav su imale u mladosti – budući da starenjem dolazi do opuštanja donjih kapaka. Za izvođenje lateralne kantopeksije potrebna je prvenstveno izuzetna veština hirurga. On treba da proceni najbolji ugao „ukošavanja“, utiče na promenu izgleda očiju, ali i da zadrži karakterni pečat osobe podvrgnute zahvatu”, kaže dr Tomica Bagatin – estetski hirurg.

Nakon blefaroplastike obavljena je i kantopeksija (slike a-d)

Ekspresno brza i bezbolna procedura

Sama procedura lateralne kantopeksije izvodi se u lokalnoj anesteziji i  potpuno je bezbolna. ”Navedeni zahvat  obično se obavlja uz korekciju donjih kapaka, kada se odstranjuje višak kože i suvišak masnog tkiva ispod oka. Kroz mali rez koji prati  spoljni rub donjeg  kapka , spoljni  se očni ugao podiže šavom, a potom fiksira za kost orbite, tj. prostor u kojem je očna jabučica. Time se oči ukošavaju i postiže osveženiji izgled koji deluje senzualno i privlačno”, pojašnjava dr Bagatin.  Ožiljak nije vidljiv a zahvat traje oko 40 minuta. Vreme oporavka je desetak dana.

Kantoplastika: procedura

Šta je kantoplastika?

Ova operacija obavlja se sa ciljem repozicioniranja i zatezanja kože kapaka lateralnog kantusa – ugla gde se gornji i donji očni kapci sastaju. Pomoću lateralne kantoplastike vrši se korekcija otegnute kože donjih očnih kapaka  čime se postiže blaži izgled očiju.

Korekcija kože oko očiju ovim putem, podrazumeva definisanje unutrašnjeg ugla kože oko očiju. ”Posebno se primenjuje kod žena azijskog porekla gde se dolazi do izgleda znatno otvorenijih očiju sa manje oštrim uglovima. Epi-kantoplastikom se definiše unutrašnji ugao kože oko očiju. Epi-kantoplastika i lateralna kantoplastika mogu zajedno da se koriste zarad dobijanja veoma specifičnih rezultata u opštem izgledu očne regije”, zaključuje dr Tomica.

dr tomica bagatin – maksilofacijalni hirurg

Više pogledajte u video animaciji na vrhu teksta.

FOTO: arhiv / privatne fotografije

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar