Ko sme da se bavi estetskom medicinom?

27-04-2021
Featured Video Play Icon

Poslednjih godina, estetska medicina je doživela pravi boom na tržištu što dokazuju na stotine otvorenih ordinacija. Međutim, ne može svako da se bavi ovom granom medicine, upozorava prof dr Nenad Stepić, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije

prof dr nenad stepić

Plastični i rekonstruktivni hirurzi su nepogrešiv izbor

”Ukoliko se neko podvrgava nekim estetskim zahvatima, bilo da su oni hirurški ili nehirurški. Iz domena antiejdžinga, prvenstveno bi trebalo da se jave specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Sa druge strane, postoje lekari drugih specijalnosti koji su završili određene škole. Da tako kažem – kurseve, sa jasno definisanom satnicom i po pitanju teoretske nastave i po pitanju praktične nastave”, kaže prof dr Nenad Stepić.

Pre i posle tretmana hijaluronskim filerima

Ne može se postati stručnjak u par dana

Iako se u poslednje vreme antiejdžing tretmani nude gotovo na svakom koraku dr specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije upozorava da je država jasno definisala pravila za izvođenje ovih intervencija: ”Postoje jasne smernice Ministarstva zdravlja, ko i kako može da se bavi antiejdžingom? Ko je obučen? Ko može da bude predavač? Znači, ne može se za 1, 2 ili 5 dana dobiti sertifikat da ste završili sve oblasti antiejdžinga i nehirurških procedura. To je jedan dugotrajan proces i mora se dosta učiti i dosta raditi.”

Stomatolozi kao edukatori, oftalmolozi kao hirurzi

Dr Stepić upozorava i na često neadekvatne stručnjake koji se bave edukacijama lekara kao i izvode neke zahvate za koje nemaju potreban stepen znanja: ”Ima dosta primera iz zemalja iz okruženja. Dolaze lekari i drže edukacije. Znam primer lekara iz Zagreba, odnosno stomatologa iz Zagreba koji ovde drži edukacije. Što se tiče samih stomatologa, oni mogu raditi antiejdžing ali samo za tzv periorbitalnu regiju. Ne ništa više od toga koji ovde drži edukacije. Što se tiče samih stomatologa, oni mogu raditi antiejdžing. Ali samo za tzv periorbitalnu regiju, a ne ništa više od toga. Očekivani, s obzirom da su radile osobe koje nisu adekvatno obučene za takvu vrsu intervencija”, zaključuje dr Stepić.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar