Korekcija listova pomoću silikonskih implantata

12-05-2023
Featured Video Play Icon

Otkada je sveta i veka estetski značaj nogu, kako kod žena tako i kod muškaraca, dugo je poznat. Jedan od bitnih faktora koji ih čini privlačnima,  svakako su potkolenice i njihov pravilan izgled.  Ipak nisu svi te sreće da su rođeni sa lepim listovima. Pripadnici jačeg pola nisu preterano fokusirani na svoje listove, dok je kod žena situacija potpuno drugačija.  One jednostavno žele da im listovi nogu izgledaju savršeno, pogotovo dok hodaju u štiklama. 

Šta utiče na izgled listova nogu?

Takozvani “list”, topografski je u stvari zadnji i delimično unutrašnji deo potkolenice to jest njene gornje polovine ili dve trećine. Oblik i celokupan izgled ove regije zavise od dva osnovna faktora: razvijenosti mišića zadnje strane potkolenice (musculus soleus i musculus gastrocnemius)  te debljine i raspoređenosti potkožne masti.

Pacijentkinja pre i posle zahvata

Silikonski implantati koreguju tanke ili asimetrične noge

Korekcijom listova silikonskim implantima, brzo se i efikasno rešava problem nezadovoljavajućeg izgleda toga dela nogu. Neki pacijenti odlučuju se za ovu operaciju isključivo iz estetskih razloga, kako bi poboljšali oblik i punoću listova (tanke noge, nedovoljno razvijeni listovi), dok kod drugih postoje i određeni deformiteti ili asimetrije, urođeni (genus varus, genus valgus) ili stečeni (posledica poliomijelitisa, stečene mišićne atrofije i dr).

Za dobar rezultat, najvažnije je odabrati odgovarajući implantat

Pored uobičajene preoperativne pripreme, najbitnije je odabrati silikonski implantat adekvatne veličine, kako bi rezultat bio što prirodniji.  Svakako je bolje odabrati malo manji implantat nego preveliki. Kako bi njegova veličina savršeno odgovarala, moraju se uzeti u obzir visina pacijenta, dužina cele noge i dužina potkolenice, kao i dužina te razvijenost mišića u predelu lista.

Tok operativnog zahvata

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji ili u intravenskoj analgosedaciji. Rez se nalazi u jednoj od poprečnih linija u predelu zatkolene jame, i najčešće je dužine 3-4cm. Silikonski implantat se postavlja ispod fascije mišića, sa zadnje i unutrašnje strane. Kod pacijenata sa tankom kožom i kratkim mišićem postoji mogućnost da donji deo implantata bude suviše izražen i sa jakim prelazom, ali to se može rešiti ubrizgavanjem sopstvene masti u ovu regiju, u istom aktu ili još bolje nakon 3-6 meseci.

Oporavak

Nakon zahvata nosi se kompresivni zavoj 7 dana a specijalan steznik preporučuje se tokom 3-4 nedelje. Uobičajeni su lokalni otoci, a modrice su veoma retke. Za bolji oporavak potrebna je blaga elevacija nogu tokom spavanja. Sa hodanjem se započinje odmah ali je osećaj zatezanja i neprijatnosti prisutan prve dve nedelje. Tokom ovog perioda ne preporučuju se fizički napori, dugotrajno stajanje i šetanje. Ožiljci su mali, kratki i praktično neprimetni.

Kako izgleda zahvat, pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO : arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar