Kako se pravilno koristi interdentalna četkica?

14-05-2023
Featured Video Play Icon

Interdentalne četkice su savršena nadopuna oralnoj higijeni. U usporedbi sa zubnim koncem i čačkalicom, interdentalna četkica najbolje čisti međuzubni prostor jer ima najbolji pristup do svih teže dostupnih mjesta. Otkrijte kako odabrati najbolju četkicu i kako se ona pravilno koristi 

Odabir prave veličine je veoma bitan

Pošto se interdentalni prostori u jednom zubnom nizu razlikuju,  interdentalne četkice su dostupne u različitim veličinama. U idealnom slučaju, treba izabrati pravu veličinu za svaki interdentalni prostor, u čemu vam može pomoći stomatolog.  Četkicom koja je premala ne možete u potpunosti očistiti prostor između zuba, a preterano velika četkica može povrediti vaše desni.  Ukoliko vam je posle određenog vremena potrebna druga veličina interdentalne četkice to je dobar znak – to znači da je otok splasao i da je interdentalni prostor sada malo veći pa će vam trebati i veća interdentalna četkica.

Efekat kišobrana uz nepotrebnu silu

Vlakna interdentalne četkice su izuzetno elastična što im omogućava da se u interdentalnom prostoru u potpunosti rašire i savršeno očiste zube. Ovo se postiže zahvaljujući ”kišobran efektu”. Nikada nemojte potiskivati interdentalnu četkicu između zuba na silu. Nepravilna upotreba može da ošteti vaše desni. Neka vaš stomatolog odredi pravu veličinu interdentalne četkice.

Ne zabrinjavajte se ako desni krvare u početku

Nemojte se iznenaditi ako vaše desni krvare na početku. To ne znači da ste povredili desni već je to upala koja je izazvana skrivenim starim zubnim naslagama. Ova reakcija je savim normalna u prvoj nedelji upotrebe. Ukoliko posle nedelju dana nema više krvarenja znači da ste uspeli – upala se smiruje a rizik od parodontopatije je izbegnut. Ako se krvarenje nastavi još neko vreme trebalo bi da posetite svog stomatologa.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar