Otrovi u kozmetičkim proizvodima

07-03-2022

Kroz redovnu negu i ulepšavanje, telo svake žene postaje domaćin 515 sintetičkih otrova koji mogu da prourokuju brojne nuspojave, od alergijskih reakcija preko hormonskih poremećaja pa do steriliteta, navode stručnjaci iz kompanije Bionsen

Šamponi za kosu

  • Prosečan broj hemikalija: 15

Šamponi za kosu sadrže neke štetne supstance, od kojih najviše zabrinjavaju natrijum sulfat lauril, tetranatrijum i propilen glikol. Oni mogu da prouzrokuju iritaciju očiju.

Senka za oči

  • Prosečan broj hemikalija: 26

Od otrovnih sastojaka koji se nalaze u senkama za oči, najkritičniji je politilen tereftalat. Lista nuspojava koje izaziva i nije tako mala a navode se: neplodnost, hormonski poremećaji i oštećenje organa.

Karmin

  • Prosečan broj hemikalija: 33

Karmin za usne žene svakodnevno nanose i po nekoliko puta, ali on sadrži  polimetil metakrilat. Reč je o hemijskoj supstanci koja u nekim slučajevima može da izazove alergijske reakcije.

Parfemi

  • Prosečan broj hemikalija: 250

Iako svi volimo imati dobar parfem na sebi,  on često sadrži brojne hemikalije od kojih je najviše zabrinjava benzaldehid. On može da izazove neželjene efekte poput: iritacije kože, grla i očiju, mučninu, a povezuje ga se i sa oštećenjima bubrega.

Rumenilo

  • Prosečan broj hemikalija: 16

Rumenilo sadrži etilparaben, metilparaben i propilparaben,koju mogu da izazovu nuspojave na koži.  One se manifestuju u vidu osipa, iritacija ili pak hormonskog disbalansa.

Puder za lice

  • Prosečan broj hemikalija: 24

Od spojeva koji se nalaze u puderu za lice a mogu da izazovu neželjene posledice, navodi ser polimetil metakrilat. Njegovo dejstvo može uticati na pojavu alergija kao i na pad imunog sistema.

Dezodorans

  • Prosečan broj hemikalija: 15

Dezodoranski sadrže 2 potencijalno opasna sastojka: izopropil miristat i benzaldehid. Oni mogu da utiču na pojavu iritacije kože, očiju i pluća, glavobolje, vrtoglavicu i respiratorne probleme.

Losion za telo

  • Prosečan broj hemikalija: 32

Losioni za telo sadže metilparaben, propilparaben, politilen glikol – koji sadrže sredstva za čišćenje rerne. Mogući neželjeni efekti su osip, iritacija i hormonski poremećaj.

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar