Kumkwati su prava riznica zdravlja i izvor lepote, zato bi ih trebali što česće konzumirati

30-11-2017

Kumkvat je malo zimzeleno drvo poreklom iz jugoistočnih delova planinske Kine koje se gaji zbog narančastih  ukusnih plodova ali  i kao ukras u mnogim delovima sveta. Iako većina žitelja našeg podneblja, ne konzumira ili veoma retko jede ove voćke, bogatstvo nutritivnih satojaka kojima obiluju, podstanuće vas da to promenite. 

Mala rizica zdravlja niske energetske vrednosti 

Kumkvat ima kalorijsku vrednost jednaku grejpu. 100 g svežih plodova kumkvata ima samo 71 kaloriju. Ipak, oni su jedan od neverovatnih izvora zdravstvenih koristi fitonutrijenata kao što su dijetalna vlakna, minerali vitamini i antioksidanti koji doprinose celokupnom blagostanju organizma. Sveži plodovi sadrže mnogo zdravih polifenolnih antioksidanata kao što su karoteni, lutein, zeaksantin, tanini itd.

Kora kumkvata takođe je lekovita

Kumkvat se već dugo jede sa korom, zbog čega se razlikuje od drugog voća iz porodice citrusa. Njegova kora je bogata mnogim esencijalnim uljima, antioksidantima i vlaknom. 100 g celih kumkvata pruža 6,7 g ili 17% dnevne preporučene doze vlakna koje se sastoji od tanina, pektina, hemiceluloze i neskrobnih polisaharida. Kora mu se  koristi se za pravljenje mnogih eteričnih ulja, uključujući limonen, pinen, abergamoten, kariolen, ahumulen i a-murolen.

Antioksidansima podmlađuje organizam

Dalje, sveži plodovi kumkvata sadrže odgovarajući nivo nekih antioksidantskih vitamina kao što su vitamin A, C i E. Ove tohemikalije u kumkvatu pomažu u izbacivanju slobodnih radikala iz tela i štite nas od kancera, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.

Za lepšu i zdraviju kožu

Kada govorimo o antioksidansima, trebamo spomenuti i koliko je dobar kumkvat za kožu. Naime, on štiti epiderm i posebno se savetuje da ga konzumirate ukoliko se izlažete sunčevim zracima. On će blokirati štetno UV zračenje i sprečiti oštećenja na koži, a zaštitiće vas i od pojave melanoma. Veoma je efikasan i kad je uklanjanja bora  u pitanju, a kod starijih osoba provereno uklanja i staračke pege.

Obiluje mineralima neophodnima za savršeno zdravlje

Kumkvat ima dobar nivo vitamina B kao što su tijamin, nijacin, piridoksin, folati i pantotenske kiseline. Pored toga, kumkvati su skroman izvor minerala, kao što su kalcijum, bakar, kalijum, mangan, gvožđe, selen i cink. Kalcijum je glavni element potreban za izgradnju kostiju i zuba, bakar je potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca a gvožđe je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca kao i za ćelijsku oksidaciju.

Koristite kumkvate za mršavljenje

Ukoliko tražite efikasan i zdrav način da izgubite višak kilograma, mini pomorandža je siguran izbor koji će vas oduševiti. Uključite ga u svoju svakodnevnu ishranu i pomozite vašem telu da se reši viška soli, vode i masnoća. Kumkvat za mršavljenje je delotvorno rešenje, ali imajte na umu da je potrebno da budete i fizički aktivni kako bi postigli najbolje rezultate.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar