Medicinski turizam hit je u svetu a Srbija je već zauzela svoje mesto među EU zemljama

29-11-2017

Dolazak stranaca u našu zemlju zarad jeftinijih medicinskih usluga, ne samo da bi doprineo zaradi, nego i razvoju turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, i što je najznačajnije zaustavio bi odliv naših lekara u inostranstvo. Ljiljana Drakulić Božanić i dr Gradimir Dimitrijević autori su projekta “Srbijamed” u kojem su glavni akteri srpsko znanje i resursi ponuđeni žiteljima Nemačke, Austrije i Švajcarske, u čijim državama su usluge u toj oblasti višestruko skuplje.

 – Usredotočili smo se na nemačko tržište od 90 miliona stanovnika, od kojih 40 odsto koristi zdravstvene usluge. Ukoliko bi samo jedan procenat došao u Srbiju, to bi nam dovelo oko 360.000 pacijenata. U ovom regionu to niko ne radi, pa bi Srbija postala lider u prodaji zdravstvenih usluga, jer za to imamo sve uslove – kaže Drakulić.

Ona naglašava da nije reč o bolesnicima, već zdravim ljudima kojima su potrebne usluge privatnih klinika u oblasti estetske hirurgije, stomatologije, oftalmologije, veštačke oplodnje, lečenju matičnim ćelijama… Na svom sajtu predstavili su srpske privatne klinike iz tih oblasti.

– Na taj način otvorili bismo i vrata velikim korporacijama. Imamo vrhunske medicinske stručnjake, privatne klinike, hotelski smeštaj i banje. Projekat smo predstavili u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, i sve privatne klinike koje ispunjavaju visoke standarde zainteresovane su za saradnju i zajednički izlazak na evropsko tržište.

Po rečima naših sagovornika, samo u Novom Sadu ima 300 zubara, a samo deset njih radi punim kapacitetom i niko nema višak pacijenata. Ovaj projekat bi doprineo tome da svi imaju posla, pa se ne bi dešavalo da lekari, recimo anesteziolozi ili hirurzi, pre podne rade u državnoj, a po podne na privatnoj klinici.

Dr Gradimir Dimitrijević ističe da medicinske usluge naših privatnih klinika po kvalitetu, sigurnosti i efikasnosti, u potpunosti pariraju zemljama EU, osim u ceni koja je znatno niža.

U izradi projekta učestvovao je niz stručnjaka, ali i volontera, studenata. Tako su studenti turizma, na primer, spremili kompletnu ponudu od 140 hotela u Srbiji po cenama od 10 do 150 evra.

( izvor: Novosti.rs)

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar