Lečenje kancera kože MOHS hirurgijom

08-05-2024
Featured Video Play Icon

Mohs mikrohirurgija je efikasna i minimalno invazivna tehnika za lečenje svih oblika kancera kože. Ova tehnika ima gotovo 99% -tnu stopu izlečenja a u Srbiji je izvodi sertifikovani MOHS mikrohirurg i dermatolog sa američkom adresom i praksom ,  dr Aleksandar Krunić

Dr Aleksandar Krunić – sertifikovani MOHS mikrohirurg

Mohs mikrohirurgija je specifična tehnika hirurškog uklanjanja kože koja se koristi za lečenje određenih tipova kancera kože, kao što su bazalnocelijski i planocelijski karcinom. Ova tehnika se izvodi u lokalnoj anesteziji a nosi ime po doktoru Frederiku Mohsu, dermatologu koji ju je razvio 1930-ih godina. U Srbiji je obavlja dr Aleksandar Krunić, priznati dermatolog i MOHS mikrohirurg  koji živi i radi u Americi.

MOHS hirurgija  maksimalno čuva zdravo tkivo

”MOHS tehnika je došla u Srbiju 2017. godine a 2019. je zvanično odobrena od Ministarstva zdravlja republike Srbije.  Mi smo se trudili da svi koji se bave kancerom kože,  saznaju da je ta tehnika dostupna i da možemo da pomognemo. MOHS hirurgija je tehnika koja apsolutno čuva zdravo tkivo do maksimuma a posebno je važna na lokacijama, tamo gde zdravog tkiva nema mnogo. Znači, ona je apsolutno indikovana za sve tunore očnih kapaka, za sve tumore nosa, tumore usana , tumore uha”, pojašnjava dr Krunić.

Minimalno invazivna intervencija sa detaljnom proverom

Osnovna ideja Mohs mikrohirurgije je uklanjanje tankih slojeva tkiva i trenutna analiza pod mikroskopom. Sve to kako bi se osiguralo uklanjanje  čitavog tumora,  dok se zdravo tkivo minimalno oštećuje. Ovaj postupak se obično primenjuje na lezije koje su velike, ponavljaju se ili se nalaze na osetljivim područjima kao što su lice, uši i ruke. Prednosti Mohs mikrohirurgije uključuju visok procenat izlečenja, minimalni gubitak zdravog tkiva i manju verovatnoću da će se tumor ponovo pojaviti. Ova tehnika zahteva posebnu obuku i opremu i dostupna je samo u specijalizovanim centrima za lečenjekancera kože.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar