Litar ružinog ulja za lepotu, ne košta bez razloga 8000 evra!

24-09-2017

Ulje ruže se od davnina koristi u službi lepote jer deluje protivupalno, usporava starenje, ali i otklanja napetost i depresiju. Samo 20ak minuta opuštajuće kupke sa ružinim laticama biti će dovoljno da vam koža bude  sasvim glatka.

Ružino ulje ne samo da je dragoceno, već i veoma skupo. U zavisnosti od vrste i predela u kojem su ruže rasle, cena se kreće od 3000-8000 evra po kilogramu!  RAzlog tome je što su potrebn četiri tone latica da bi se napravio samo jedan kilogram ulja. Na cenu utiče i to što se u ulju nalazi nekoliko stotina važnih sastojaka. Naime, latice sadrže esencijalna ulja, ali i dragocene lipide koji koži obezbeđuju vlažnost, zato je ružino ulje idealno za crvenu i iziritiranu kožu te sprečava pojavu akni.  Esencija ruže sadrži visok nivo vitamina C, za koji je poznato da izbeljuje kožu i suzbija posledice poremećaja u pigmentaciji.

Ulje koje se pravi od semenki divlje ruže veoma je bogato trans-retinolskim kiselinamakoje su  važna za proizvodnju kolagena u koži, dok visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina može da učini da se ožiljci na koži brže zaleče. Čim se pojave prve sitne bore, ružino ulje ili ružinu vodicu koristite da biste sprečili isušivanje kože i gubitak elastičnosti.

Vodica odgovara svim tipovima kože, a naročito se preporučuje za hidrataciju suve. Dobra je za čišćenje, zatim za smanjenje pora i ublažavanje znakova starenja. Kada je koža iziritirana posle brijanja, možete da je koristite kao “aftršejv” sredstvo za smirivanje iziritirane kože. Kada je kupujete, obratite pažnju na ime proizvođača. Ako je proizvedena po tradicionalnoj metodi, bez aditiva, savršena je. Naravno, možete i sami da je napravite, tako što ćete latice staviti u vodu i činiju držati na suncu nekoliko dana. Ipak, ovako pripremljena vodica ne traje dugo, jer u nju lako dospevaju bakterije.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar