Mediteranska ishrana podmlađuje DNK

10-04-2023

Mešavina povrća, maslinovog ulja, sveže ribe i voća može da zaustavi izmene našeg DNK koda kako starimo, navodi se u istraživanju koje je objavio “Britanski medicinski časopis”

Riba umesto mesa

Iako još nije sasvim jasno, zašto je mediteranski način ishrane toliko dobar, njene ključne komponente – obilje svežeg voća i povrća, kao i riba umjesto mnogo crvenog mesa, putera i životinjski masti – imaju dokazane beneficije za telo čovjeka. Mediteranske namirnice bogate su  vitaminima  koji obezbeđuje zaštitu od stresa i oštećenja tkiva i ćelija,, a prema poslednjim istraživanjima, ova vrsta hrane štiti i naš DNK.

Telomeri određuju dužinu života

Istraživači iz Bostona su analizirali male strukture zvane telomeri, koje čuvaju završetke naših hromozoma, a oni štite naš DNK kod. Ove zaštitne kapice sprečavaju gubitak genetskih informacija tokom podele ćelija, navodi Bi-Bi-Si. Kako starimo, ćelije se dele i telomeri se skraćuju, a njihov strukturni integritet slabi, što govori ćelijama da prekinu da se dele i umru.

Mediteranske namirnice čuvaju telomere

Naučnici veruju da dužina telomera ukazuje na starenje ćelija. Kraći telomeri povezani su sa velikim brojem bolesti koje se dovode u vezi sa starosnom dobi, uključujući srčana oboljenja i različite oblike kancera, piše “Anadolu Agency“. Rezultati istraživanja pokazali su, da su ispitanici koji su jeli mediteransku hranu, imali su duže i zdravije telomere.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar